Maatjes gezocht in Bloemendaal en omgeving

Een maatje is een vrijwilliger die een-op-een gekoppeld is aan iemand die op bepaalde punten in het leven even een coach, mentor of maatje nodig heeft.

Binnen de regio Zuid-Kennemerland hebben de Maatjesprojecten van GGZ in Geest en RIBW K/AM de krachten gebundeld voor ondersteuning van mensen met een psychiatrische achtergrond. Samen zijn ze 1 groot Maatjes GGZ project geworden.  Katinka Broekhof, Corine Hendriksen en Esther Hoornweg werken met veel plezier voor dit Maatjes GGZ project.  Recent werd een interview gehouden met Esther Hoornweg coördinator van Maatjes GGZ.IMGL4213Wat is het Maatjesproject?

We zoeken vrijwillige maatjes voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Het Maatjesproject is een goed initiatief wat een grote meerwaarde biedt voor onze deelnemers! Het uitgangspunt is dat we graag voor alle deelnemers die dat willen een maatje vinden. Mensen denken vaak dat ze daar heel lang aan vast zitten of zien er tegenop. Dat laatste is helemaal niet nodig. Het  is altijd een match tussen mensen en daar kijken we altijd individueel naar om de beste oplossing te vinden. We zoeken vrijwilligers die het leuk vinden om een sociaal contact op te bouwen en/of willen sporten. Contact, belangstelling tonen, een bezoekje brengen, samen in beweging komen, praten over ‘gewone’ dingen. Het lijken misschien kleine dingen, maar het resultaat is heel belangrijk!

lnporanjefonds_-Oranje-Fonds-Bart-HomburgWe hebben al veel matches kunnen maken en blijven dus op zoek. De belangstelling van onze deelnemers blijft groeien. Er is zelfs op dit moment een wachtlijst ontstaan. Daarmee wordt dus bedoeld een wachtlijst van mensen die een maatje zoeken. Vrijwilligers kunnen we direct gebruiken!

Wat heeft de samenwerking GGZ en RIBW opgeleverd?

Het mooie is dat door de samenwerking van GGZ-Ingeest en de RIBW het Maatjesproject ook beter bekend geworden is voor onze deelnemers. We bereiken de deelnemers voor wie een Maatje goed zou kunnen zijn veel beter. Het geeft hen veel meer duidelijkheid. Ook hebben de organisaties allebei zo hun eigen expertise waar de deelnemers ook weer voordeel aan hebben.

Wat is het effect van de Maatjes? Heb je nog een aansprekend voorbeeld?

Een klant van ons die eigenlijk alleen maar op zijn kamer achter de computer zat en nooit de deur uitging is ooit begonnen met een maatje. Na verloop van tijd ging het steeds beter en is hij ook zelfstandig gaan sporten en steeds vaker wat gaan doen buiten de deur. Na een jaar of wat gaf de man bij me aan dat het misschien wel een goed idee was om het maatje aan een ander toe te wijzen. Omdat het anders ook zo zielig voor zijn maatje was omdat hij niks meer te doen had. Dat zijn voorbeelden daar doe je het voor! Ons werk is eigenlijk heel blij makend… Het is en blijft gewoon bijzonder dat je in de keuken van zo veel levens mag kijken en daar iets in te kan betekenen bent. Ik vind het mooi dat je met een bezoek van 1x in de week soms al zo veel kan bereiken, dat je mensen kan activeren en weer een gevoel van betekenis kan geven. Dat het zinvol is dat ze er zijn.

Nog een laatste opmerking?

Ik zou nog graag willen benadrukken dat onze deelnemers niet eng zijn. Het zijn gewoon mensen die wel een kwetsbaarheid/beschadiging hebben opgelopen maar verder wel gewoon leuke mensen zijn met allemaal eigen passies, hobby’s en interesses. Vrijwilligers die het overwegen kunnen altijd contact met ons opnemen, dan leggen we graag uit wat we verwachten en wat ze kunnen verwachten. Geïnteresseerd? Neem dan contact op via email: [email protected]

Organisaties achter het maatjesproject

RIBW K/AM is gespecialiseerd in begeleiding en ondersteuning van mensen die door psychiatrische of psychosociale problemen kwetsbaar zijn. RIBW K/AM doet er alles aan om de eigen kracht van mensen aan te spreken en helpt onder andere bij het vinden van activiteiten die bij hen passen. Meer informatie: RIBW

GGZ in Geest/Actenz is onderdeel van GGZ inGeest. Actenz heeft als doel voor mensen met psychische problemen deelname aan maatschappelijke activiteiten mogelijk te maken. De missie van Actenz is om sociale en maatschappelijke participatie te optimaliseren. Actenz begeleidt mensen actief bij het (her)krijgen van de regie over hun eigen leven.

Meer informatie: GGZ In Geest

Cookieinstellingen