In Bloemendaal een huis kopen? ‘Dan moet je wel even doorsparen’

Foto: Charles Duijff

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte de gemiddelde huizenprijzen bekend in diverse steden van ons land.

Al langer is bekend dat de verkoop van bestaande woningen behoorlijk is gestegen. Verkoop hoger dan de vraagprijs is geen uitzondering. Makelaars vragen soms bij meerdere potentiële kopers een bod uit te brengen in een gesloten enveloppe. Bingo voor de hoogste bieder en voor de verkoper alsmede de makelaar uiteraard. In de Randstad, waar de grootste economische activiteit plaatsvindt en ook de grootste huizenschaarste bestaat zijn de prijzen het hoogst.

‘Aan de Amsterdamse grachten…. heb ik heel mijn hart voor altijd ver’pand’ blijkt een voorspelbare tekst te zijn geweest. De gemiddelde verkoopprijs van een woning in Amsterdam was vorig jaar zo’n 408.000,- euro.  In ongeveer een jaar tijd zijn de prijzen daar gestegen met ca. 13,5 %

In Bloemendaal, waar de grondprijs behoorlijk hoog is moest gemiddeld 776.000 euro worden neergeteld. Dat betekent niet dat men ook in Bloemendaal niets kan vinden van rond de 350.000,- euro he. Ik schreef gemiddeld. 

In plaatsen als Laren (Noord-Holland), het gewilde Blaricum en Heemstede kostte een nieuw optrekje gemiddeld meer dan een half miljoen euro.  Ook voor Wassenaar was dat het geval.

Ten opzichte van Groningen lag In Bloemendaal de verkoopprijs  5,5 keer hoger dan die in Delfzijl. Delfzijl blijkt de goedkoopste gemeente van Nederland.  Voor gemiddeld 141.000 euro kon u daar al slagen voor een huis. De huizenprijs scoort in Groningen al vele jaren erg laag.
Pekela stond de afgelopen 4 jaar bovenaan met de laagste gemiddelde verkoopprijs, maar scoort nu iets beter t.o.v. Delfzijl.
Eveneens onder het het landelijk gemiddelde van ruim 263.000 euro scoorden Heerlen, Oldambt, Veendam, Kerkrade, Den Helder en Schiedam.

 

 

Cookieinstellingen