Geschiedenis komt tot leven in het klaslokaal

Foto: Kennemer Lyceum

Woensdag 21 februari 2018 bezochten zes gastsprekers het Kennemer Lyceum. Alle gastsprekers hadden de Tweede Wereldoorlog meegemaakt en vertelden de derdeklas-leerlingen hun persoonlijke verhaal over deze oorlog.

Het werd een ontmoeting tussen ouderen die de oorlog op jonge leeftijd meemaakten en de jongeren van nu. Een uur lang vertelden zij over hun ervaringen en konden de leerlingen hun vragen stellen. Het verleden kwam op deze manier tot leven binnen de muren van het klaslokaal. Soms werd de geschiedenis de gastsprekers heel letterlijk de klas binnen gebracht, in de vorm van een jodenster, voedselbonnen of foto’s van de oorlogstijd. De verhalen gingen over verzet, de omgang met joden, het onderduiken, Kamp Westerbork en het dagelijkse leven in oorlogstijd.

Na te hebben geluisterd naar de gastsprekers vond het middagprogramma in de stad Haarlem plaats. De leerlingen van klas drie gingen daar op zoek naar oorlogsmonumenten, plaquettes, gedenkstenen en andere overblijfselen uit de oorlogstijd. De opdracht die zij meekregen was om het verhaal achter dit monument, de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in en rondom Haarlem, te onderzoeken en te vertellen op video. Het werd een bijzondere en leerzame dag waarin de Tweede Wereldoorlog op meerdere manieren voor even weer helemaal tot leven kwam.

Cookieinstellingen