Bloemendaal: Bijzondere aflevering van Areopagus in de Dorpskerk

Foto: Charles Duijff

Zondag 22 april werd Johnny de Mol verwacht in de Dorpskerk van Bloemendaal. Johnny moest echter vanwege privé-omstandigheden afzeggen. Twee bijzondere gasten waren bereid in zijn plaats te komen en het werd alsnog een inspirerende bijeenkomst.

Te gast waren Nina Schmitz, directeur van Movement on The Ground en Ruben van Zwieten (1983). Ruben is initiatiefnemer van De Nieuwe Poort, huis voor ontmoeting en inspiratie, gevestigd in Amsterdam op de Zuidas en in Rotterdam op het Weena  Als eerste sprak Ad van Nieuwpoort met Nina Schmitz. Nina woont in Amsterdam, maar verblijft een belangrijk deel van het jaar in het Griekse Lesbos.Als directeur van de non-profit organisatie Movement on The Ground is zij actief in een vluchtelingenkamp aldaar. De bezoekers van Areopagus hingen aan haar lippen. De vluchtelingenproblematiek wordt natuurlijk in de nationale media regelmatig ter sprake gebracht, maar wanneer je getuige kunt zijn van een gesprek met iemand die persoonlijk ervaart onder welke verschrikkelijke omstandigheden deze vluchtelingen gedwongen zijn te leven word je extra stil. Nina kent de situatie in de vluchtelingenkampen goed. Daar leveren zij en haar medebetrokkenen onder andere maaltijden aan vluchtelingen. “Er lijkt misschien minder urgentie te zijn omdat de berichtgeving over de vluchtelingencrisis is veranderd. Eind 2015 was de crisis op haar toppen. Er waren gigantisch veel mensen die in bootjes arriveerden op Lesbos en andere eilanden. De eilanden werden overspoeld met mensen die op doorreis waren naar Europa. Die toestroom is afgenomen sinds de EU/Turkije-deal ongeveer een jaar geleden.” Het gevolg van die deal is wel dat de doorstroom ook is afgenomen. Daarom zitten momenteel duizenden mensen vast op Lesbos die eindelijk zouden moeten doorstromen naar Athene om daar hun asielprocedure te vervolgen. Het probleem: ook in Athene is het overvol. Hoewel de Europese landen afspraken met elkaar hebben gemaakt over het aantal asielzoekers dat ze zouden opnemen, houden ze zich daar in de praktijk niet aan waardoor het hele proces stagneert. Nina: “Daardoor zitten duizenden mensen in erbarmelijke omstandigheden al maandenlang te wachten.” Nina vertelt dat haar organisatie geen onderscheid maakt tussen oorlogs- en economische vluchtelingen. Ook wanneer je voor armoede vlucht heb je daar een goede reden voor. Donaties aan de organisatie van Nina zijn natuurlijk van harte welkom.  Ik adviseer u de radio-uitzending met het gesprek tussen Ad en Nina zeker terug te luisteren. Onderaan dit artikel treft u de website-link naar waar dat mogelijk is. Bovendien treft u er de websitelink naar Movement on The Ground.

Daarna sprak Ad van Nieuwpoort met Ruben van Zwieten.Ook Ruben vertelde zijn zienswijze (die u dus kunt terugluisteren) omtrent de vluchtelingenproblematiek. Als ondernemer en predikant tegelijk, verenigt Ruben in zich twee beroepen die Nederland groot hebben gemaakt: de dominee en de koopman. Die veelzijdigheid wordt gereflecteerd in De Nieuwe Poort met een uitgebreid ‘zingevend’ kunst- en cultuurprogramma, uitstekende horeca en unieke werkplekken. Rubens initiatief biedt onderdak aan andere social enterprises, stelt young professionals in de gelegenheid vrijwilligerswerk te doen, biedt bedrijven ‘fitness voor de geest’-abonnementen en verliest het vieren van het leven niet uit het oog met clubavonden en concerten. Na het gymnasium studeerde Ruben Theologie en Rechten in Leiden. Halverwege zijn studententijd was hij een jaar president van studentenvereniging Minerva. In dat jaar ontdekte hij zijn ondernemerschap en begon hij daarna parttime bij de Rabobank om vervolgens zijn eerste eigen bedrijf op te richten. Van 2007 tot 2010 volgde Ruben de predikantenopleiding aan de Protestantste Theologische Universiteit. Ondertussen richtte hij in 2008 Stichting Zingeving Zuidas op vanuit de Thomaskerk in Amsterdam. In 2012 verscheen bij uitgeverij Prometheus / Bert Bakker zijn eerste boek dat hij schreef met zijn collega Ad van Nieuwpoort: “De Bijbel op de Zuidas”. In 2013 werd hij uitgeroepen tot theoloog van het jaar.Ruben is adviseur van De Goldschmeding Foundation. Lid van Stichting VUmc Fonds en de Monitoring Commissie Code Banken. Door NRC en de Volkskrant is hij uitgeroepen tot een van de meest invloedrijke mensen voor de toekomst. Hij is een veelgevraagd spreker op congressen en symposia binnen het bedrijfsleven, de overheid en de culturele wereld.

Belangrijke website-links:

Movement on The ground:

Home

Areopagus

Ruben van Zwieten

Cookieinstellingen