Voetbalclubs ‘in duel’ met de brandende zon: SV Vogelenzang lijkt te winnen

Foto: Charles Duijff

Bron NH Nieuws: VOGELENZANG Geen kunstgras en toch de velden zo groen en sterk mogelijk proberen te houden voor de start van de competitie. Dat is een kwestie waar veel voetbalclubs momenteel mee bezig zijn. De zonnestralen lijken deze dagen sterker te zijn dan de watersproeiers. SV Vogelenzang heeft in ieder geval een prachtige groene mat dankzij de enorme inzet van een groepje vrijwilligers.

SV Vogelenzang is één van de weinige clubs waar op alle velden op écht gras wordt gevoetbald. Hier moeten ze niks van kunstgras hebben. Vrijwilligers Hans en Gijs doen er deze dagen alles aan om het gras mooi te houden. “Het is bloedheet, maar die jongens moeten straks wel op een mooi veld kunnen voetballen”, zegt Hans, terwijl het zweet van zijn voorhoofd gutst.

Sproeiers
De sproeier staat de hele dag aan op het hoofdveld. Maar het advies was toch juist om zo min mogelijk water te verbruiken? “Dat klopt, maar dit is geen water uit de waterleiding. Dit water komt uit een sloot hier uit een wetering achter de velden en daar is het weer vanuit de duinen terecht gekomen”, zegt Hans. “Het is dus niet zo dat wij het niet zo nauw zouden nemen met het advies.”

Veel sproeien en het gras even een paar weken niet maaien is de tactiek in Vogelenzang. “Dan komt de zon niet zo diep in het gras en daardoor blijft het wat langer vochtig.” Nadenken over kunstgras doen ze hier niet, ook niet deze warme dagen. “Ook kunstgras vergt veel onderhoud hoor, vergis je niet. En het is heel duur. Bovendien wil je nu ook niet op kunstgras lopen, want daar komt ongelooflijk veel warmte vanaf.”

Sokken
Opvallend is dat Hans op geitenwollen sokken loopt, ook bij plus dertig graden. “Dat is lekker koel met dit weer, hoor. Het zijn echte en niet van die synthetische, ik krijg dus ook geen last van zweetvoeten.” De mannen drinken genoeg en trekken zich af en toe even terug in de schaduw, terwijl de sproeier de druppels over het veld rondschiet. “En vanmiddag dan gaan we even siësta houden en de Tour de France kijken.”

article
14837
Voetbalclubs 'in duel' met de brandende zon: SV Vogelenzang lijkt te winnen
Bron NH Nieuws: VOGELENZANG Geen kunstgras en toch de velden zo groen en sterk mogelijk
https://bloemendaal.nieuws.nl/algemeen/14837/voetbalclubs-duel-brandende-zon-sv-vogelenzang-lijkt-winnen/
2018-07-24T17:01:00+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/47/2018/07/25125036/voetbal.jpg
Algemeen, Sport en Gezondheid