Bloemendaal: 1e locoburgemeester Nico Heijink opent nieuw Afscheidshuis bij Algemene Begraafplaats aan de Bergweg

Bij de entree van de Algemene Begraafplaats aan de Bergweg in Bloemendaal staat een vrijstaande woning, die voorheen werd bewoond door meerdere beheerders van deze begraafplaats. Toen de huidige beheerder dat niet wilde werd de woning tijdelijk verhuurd, om kraken daarvan te voorkomen. De gemeente zocht vervolgens naar een passende bestemming voor dit pand. Daarbij werd geoordeeld dat het een bijzondere nutsfunctie zou moeten krijgen.

Inmiddels is de woning verbouwd en heeft een waardevolle- en eerbiedwaardige bestemming gekregen. Voortaan kunnen er overledenen worden opgebaard totdat de uitvaart plaatsvindt op deze prachtige in de natuur gelegen begraafplaats. De gemeente zocht tevens naar een organisatie die deze bestemming zou kunnen- en willen beheren en kwam uit bij de grote uitvaartorganisatie Monuta. Ook andere uitvaartondernemingen kunnen gebruik maken van deze prachtige Afscheidsruimte.Het interieur is afgestemd op de situatie, waarbij nabestaanden van de overledene in alle rust en op intieme wijze de laatste dagen kunnen doorbrengen met hun dierbare. De grote aula op de begraafplaats blijft bestemd voor de uitvaartplechtigheid, deze afscheidsruimte dus uitsluitend voor het opbaren van de overledene.De stichting Simon de Heer zorgt extra verfraaiing van het interieur door het beschikbaar stellen van schilderijen en etsen (zie als voorbeeld de ets rechts aan de wand op de foto hieronder). Zaterdag 8 september, tijdens de Open Monumentendag rond 13.00 uur, opende 1e loco-burgemeester van Bloemendaal Nico Heijink officieel de afscheidsruimte (zie ook filmpje)Diverse genodigden maakten kennis met het interieur onder genot van een drankje en een hapje

Voor meer informatie over- en foto’s van deze begraafplaats zie het artikel over het 100 jarig bestaan, dat in augustus 2017 werd gevierd.

De Algemene Begraafplaats Bloemendaal viert binnenkort 100e verjaardag

 

 

Cookieinstellingen