Bedreiging burgemeester Haarlem helaas geen uitzondering

Foto: Onno Hulshof

Zondagmiddag 14 oktober kwamen honderden Haarlemmers naar de Grote Markt om burgemeester Jos Wienen te steunen en een statement te maken tegen bedreiging van onze democratie. De grote vraag is of personen die zich schuldig maken aan deze ernstige vorm van criminaliteit, zich ook maar iets zullen aantrekken van dit grote protest. Dank aan Onno Hulshof voor de foto’s

‘Het hoort bij het vak’ hoorde ik burgemeester Wienen zeggen tijdens een eerder interview naar aanleiding van de strenge politiebewaking voor het gemeentehuis. Wanneer binnen de gemeentegrens iets gebeurt waarbij de openbare orde gevaar loopt is het de burgemeester die kan- en dus ook moet ingrijpen, om de veiligheid van alle inwoners te waarborgen. Dat hoort inderdaad ‘bij het vak’, bij het ambt van burgemeester. Voormalig burgemeester Bernt Schneiders maakte het al eerder mee. Zijn auto moest het ontgelden en werd in brand gestoken.Wat sowieso goed is aan de actie van de Haarlemmers, aangespoord door Haarlemmer Alain Timmers, is dat dit een enorme mentale steun geeft aan Jos Wienen en natuurlijk ook zijn familie en overige betrokkenen. Als Haarlemmer van geboorte ben ik danook trots op wat gebeurde zondag op de Grote Markt.

Het kwam nog niet eerder voor in een gemeente, dat men op deze wijze uiting gaf aan solidariteit met een bedreigde bestuurder. Tijdens een gesprek dat ik recent had met burgemeester Bruinooge van Alkmaar hoorde ik dat ook hij weleens een politiebusje voor zijn deur heeft gehad. Dankzij het internet en met name de sociale media komt het steeds meer voor, bedreiging in de meest afgrijselijke vorm en soms naar aanleiding van onderwerpen of gebeurtenissen waarna je denkt ‘in wat voor samenleving zijn we terecht gekomen’ hieronder:  minister Kajsa Ollongren van binnenlandse zaken. Ook zij was erbijOverigens hebben niet alleen burgemeesters te maken met bedreiging. Bijvoorbeeld ook raadsleden worden met regelmaat bedreigd. De gemeenteraad is immers het hoogste orgaan van de gemeente. Wanneer je kiest voor het raad-lidmaatschap weet je dat te maken kunt krijgen met dit  fenomeen. Moedig vind ik deze mensen in sommige situaties. In geval van Jos Wienen is er sprake van levensbedreiging, maar ik kan u verzekeren dat vernieling van eigendom (denk aan auto Bernt Schneiders) ook grote impact heeft. Een flinke deuk in je auto, of een paar stenen door je raam is al afschuwelijk om mee te maken. Zelf werkte ik enkele jaren voor de sociale dienst. Ook ambtenaren, die vanwege wettelijke regels bijvoorbeeld een uitkering moesten weigeren, kregen soms te maken met vernieling van persoonlijk eigendom.

Toen het internet nog in opkomst was, was een bedreiging soms makkelijker te herleiden naar een dader. Immers de dader kon het niet via internet doen en kon zich daardoor minder gemakkelijk anoniem verschuilen. Tegenwoordig verschuilt men zich meestal achter de anonimiteit van internet.

WORDT VERVOLGD DEZE VORM VAN PROTEST hoop ik en dan bedoel ik natuurlijk landelijk. Baat het niet, dan schaadt het niet en het aller belangrijkste: Het toont onze solidariteit met de medemens.

Burgemeester Bruinooge van Alkmaar:

‘Wat ik echt zou willen is dat mensen wat meer barmhartigheid zouden tonen tegen over elkaar. (…) We zijn soms zo onbarmhartig tegenover elkaar. We zijn een vrij harde samenleving. Je kunt het compassie noemen. Ik denk dat compassie hebben voor elkaar, compassie hebben voor de stad en compassie hebben voor de samenleving noodzaak is!

COMPASSIE TOONDEN DE HAARLEMMERS !

Wapens willen we niet meer nodig hebben

 

 

 

Cookieinstellingen