17 augustus 2019: De oudste mannelijke inwoner van Haarlem bereikt de leeftijd van 105 jaar!

Foto: Charles Duijff

Zaterdag 17 augustus 2019 viert de Haarlemse heer P. G. Amelung zijn 105e verjaardag. Mijnheer Amelung is daarmee de oudste mannelijke inwoner van Haarlem geworden.

tekst, foto’s en film Charles Duijff (Klik op een foto voor uitvergroting)

In zorgcentrum Stichting Sint Jacob – Nieuw Delftweide heerst al vroeg een super gezellige sfeer. Beweer nu nooit meer dat een ‘mug’ niet oud kan worden. Wat dacht u van de Haarlemse Mug de heer Amelung? 105 jaar maar liefst en dat hoeft hij als MUG niet onder stoelen of banken te steken!

Wethouder Robert Berkhout, op deze feestelijke dag loco-burgemeester van Haarlem, kwam namens het gemeentebestuur de heer Amelung persoonlijk feliciteren. De ook in Haarlem geboren wethouder beheert ondermeer de portefeuille duurzaamheid en was extra nieuwsgierig naar het duurzame leven van de 105-jarige.. (hieronder de heer Amelung, zijn zorgzame- en trotse dochter Rosalie en loco-burgemeester Robert Berkhout)Hoe moet je het leven inrichten om zo oud te kunnen worden?  Dat blijft een groot vraagstuk. Zou het beroep van de heer Amelung er toe hebben bijgedragen? Hij was dames- en herenkapper in de Haarlemse Leidse buurt. Hij ‘kapte’ tot vandaag de dag nooit met plezier in het leven, dat blijkt en dat straalt hij nog altijd uit, het is een vrolijke- en vriendelijke man. Zijn vrouw leeft helaas niet meer. Een poosje geleden is de heer Amelung behoorlijk gevallen en sindsdien heeft hij wel qua conditie moeten inleveren. Voor sommige vragen aan hem gesteld moest hij enige tijd nadenken, maar veel van vroeger herinnerde hij zich uiteindelijk toch. Die herinneringen toverden nu en dan een blije lach op zijn gezicht. Loco-burgemeester Berkhout luisterde met belangstelling naar de antwoorden op zijn vragen aan de jarige. Die vragen moesten wel extra luid worden gesteld, want na 105 jaar laat zijn gehoor het behoorlijk afweten…. ‘Mijn vader maakte 2 wereldoorlogen mee’ merkte dochter Rosalie terecht op. ‘Hij is van 1914! Hij maakte de komst van de auto mee’ ‘Heeft uw vader gerookt?’ vroeg ik haar. ‘Mijn vader heeft tot zijn 40e stevig gerookt, maar daarna niet meer’ De heer Amelung werd er geboren in de Rollandstraat 1C te Haarlem. De woning staat er inmiddels niet meer heb ik begrepen. De jarige heeft vroeger ook motor gereden en werd op deze heugelijke dag getrakteerd op een motor-rit in het zijspan. Wheels4Freedom (website-link onderaan) zet zich ondermeer in om personen die afhankelijk zijn van een rolstoel een unieke belevenis te laten meemaken. In een speciaal voor rolstoelen ontworpen zijspan mocht ook de heer Amelung op zijn 105e verjaardag genieten van zo’n bijzondere motorrit. De zee even zien, even de Leidse buurt door en naar de Kloppersingel in Haarlem waar betrokkene altijd zijn hond uitliet. Daarvoor werd de heer Amelung wel in een waterdicht- en veilig motorpak geholpen. Best nog een hele operatie…. Ook de helm mocht niet ontbreken. De aanwezigen genoten zichtbaar mee…Helm op en dan…….klaar voor de start….

ZIE OOK ONDERSTAAND FILMPJE

De redactie van Nieuws.nl wenst de heer Amelung nog vele gezonde jaren en feliciteert alle betrokkenen met zijn 105e verjaardag!

Namens Koning Willem Alexander en Koningin Maxima ontving de heer Amelung per brief hun felicitaties.

Hieronder nog enkele foto’s en onderaan een link naar de website van Wheels4Freedom (klik op Home)

Wheels4Freedom (klik op home)

 

Home