Kerstival warmt Oostpoort op tijdens de feestdagen

Foto: Charles Duijff

Tussen het NS-station van Spaarnwoude en Ikea is een duurzaam houten gebouw verrezen, tenminste Houdhoutbaar’ voor de komende 5 jaar. Sinds 20 december en tot 3 januari organiseren 20Tree en Aland producties daar het Kerstival. Dit is de start van een variatie aan activiteiten en evenementen voor nu en voor de (nabije) toekomst.

Tekst en foto’s Charles Duijff (klik op een foto voor uitvergroting)

Men noemt het houten gebouw een ‘Kerkje’ of Kapelletje zo u wilt, waar de ‘religie’ is gebaseerd op saamhorigheid, gezelligheid, duurzaamheid, creativiteit en lokaal ondernemerschap. Stapt u een willekeurig kerkgebouw binnen, dan verwacht u geschiedenis te ademen, te genieten van een bijzondere bouwstijl en u wilt natuurlijk even tot bezinning komen. Dat kan ook hier allemaal. Oké, de geschiedenis gaat hier (nog) niet ver terug, maar de bouwstijl is uniek en u kunt er zonder meer tot bezinning komen! De dominee of pastoor serveren in de kerk maar zelden warme chocolademelk met slagroom, maar in dit ‘kappelletje’ in de ontwikkelzone Oostpoort kan dat dagelijks en….. er zijn meer consumpties verkrijgbaar. Wat dacht u van een warme kop snert?De gemeente Haarlem is voornemens over omstreeks 5 jaar op deze lokatie woningbouw te starten. Tot die tijd zou het terrein normaliter braak hebben gelegen en de bouwers van het houten ‘Kerkje’ startten een ‘placemakings-project’ om zo de lokatie tijdelijk een zinvolle- meer leefbare- en duurzame bestemming te geven. Houthandel Jongeneel verkoopt landelijk heel veel hout, maar hebben ook houtdelen die bijvoorbeeld ietsje zijn gaan werken en daardoor minder snel de consument bereiken. Houtdelen die echter nog zeer bruikbaar blijken, zo getuigt de bouw van dit ‘Kerkje’. Jongeneel stelde dit hout voor een ‘prikkie’ beschikbaar vanuit hun diverse vestigingen. Op de foto’s ziet u het resultaat!Het Kerstival is georganiseerd in samenwerking met gemeente Haarlem en de Rabobank. Dagelijks passeren vele forensen en overige NS-treinreizigers het nieuwe kerkgebouwtje. Schroom niet,  kom gezellig binnen en kom even bij zinnen, vóór of na uw reis! Voor het programma van de komende dagen in het Kerkje verwijs ik u naar de website van TENMINSTE HOUTBAAR  U ziet op onderstaande foto, er is ook een curlingbaan. De Waarderpolder blijft volop in ontwikkeling. Zie ook de website van de ‘Cockpit-groep’ (link onderaan kies voor ‘Oostpoort’) Ook voor hen staat de deur van dit prachtige houten etablissement wijd open. Voor vergaderingen bijvoorbeeld. Dat geldt natuurlijk ook voor de bewoners van de aan de overzijde van de spoorlijn gelegen Zuid Polder.

Wat speelt op korte termijn?

Dinsdag 24 december:        Kinder Voorleesmiddag met Anke
Woensdag 25 december:      Gesloten
Donderdag 26 december:   Overdag Open
Vrijdag 27 december:          Dak-en Thuislozen Diner
Zaterdag 28 december:      Kinder Winter Wonderland & Bingo voor gevorderden
Zondag 29 december:        Haarlem Team Curling > Schrijf je in
Maandag 30 december:     Heel Haarlem Bakt
Dinsdag 31 december:       Overdag Open
Maandag 1 januari:             Nieuwjaarsborrel vanaf ca. 14:00 uur

Ontwikkelingen in het gebied

Bron gemeente Haarlem: De plek van het festivalterrein valt in de ontwikkelzone Oostpoort, dit is een gebied waar een nieuwe stadsentree komt. Verschillende partijen zoals de gemeente, ondernemers, provincie en grote bedrijven bouwen in een alliantie aan het toekomstbeeld voor Oostpoort Haarlem.
Resumé: Met het organiseren van Kerstival houdt het wat de organisatoren 20Tree en Aland producties betreft dus niet op. Het terrein heeft de naam Tenminste Houtbaar gekregen. De bedoeling is om op het terrein meerdere evenementen te organiseren en zo het gebied op te warmen voor de ontwikkelingen die gaan komen.

Lees voor nog meer informatie over Tenminste Houtbaar (Facebook) en Oostpoort. (kies op de site voor Ontwikkelvisie Oostpoort)