Vijftig jaar na ‘Non Non Rien n’a Changé’ nog steeds niets veranderd

Vandaag 50 jaar geleden, op 4 december 1971, bereikte het Franse jongenskoor Les Poppys de eerste plaats van de Nederlandse Top-40 met ‘Non Non Rien n’a Changé’, een song tegen oorlog en geweld in een tijd waarin de wereld dagelijks werd geconfronteerd met de verschrikkingen van de Vietnamoorlog. Met alle hedendaagse gewapende conflicten op de wereld moeten we constateren dat die hit van toen actueler is dan ooit, want er blijkt nog steeds niets veranderd.

Succes na 25 jaar
Heel televisiekijkend Frankrijk, Nederland en Duitsland was vertederd bij de aanblik van die 17 Franse knulletjes, allemaal tussen de 11 en 14 jaar oud, en afkomstig uit de Parijse voorstad Asnières-sur-Seine. Over het algemeen waren het kinderen die niet behoorden tot de meest kansrijke van Frankrijk, die aan de hand van platenbaas Eddy Barclay werden meegenomen naar succes. Overigens had de groep wel 25 jaar moeten wachten op dat grote succes, want het kinderkoor was al in 1946 opgericht door Jean Amoureux onder de naam ‘Les Petits Chanteurs d’Asnières’. Het koor bestond uit ongeveer 50 jonge zangertjes die vooral liedjes zongen met maatschappelijke thema’s. Toen in 1970 Eddy Barclay zich met de groep ging bemoeien kwam alles in een stroomversnelling.

Kerngroep
Er werd een kerngroep samengesteld bestaande uit 17 jongens (het geluksgetal van Eddy Barclay) met Bruno Polius-Victoire (toen 13 jaar oud) als voorzanger. Rond Kerstmis 1970 wierp dit zijn eerste vruchten af met een eerste hit in Frankrijk ‘Noël 1970’  waarvan 500.000 singles werden verkocht.

In het jaar dat volgde ging het echter pas ècht los. In het najaar kwam de groep met ‘Non Non Rien n’a Changé’ dat uitgroeide tot een enorme hit, waarvan in totaal 1,2 miljoen platen over de toonbank gingen. Op 4 december 1971 eisten ‘Les Poppys’ de 1e plaats van de Top-40 voor zich op. Twee weken was die begeerde positie voor de 17 jongetjes uit Frankrijk, die daarmee heel even grote artiesten met grote hits achter zich lieten, zoals Rod Stewart (Maggie May), Aretha Franklin (Spanish Harlem) en zelfs John Lennon (Imagine). In totaal bleef ‘Non, non, rien n’a changé’ 25 weken lang in de hitlijsten staan.

Latere succesjes
Ondanks dat Les Poppys nu en dan nog altijd optreden (uiteraard in een nieuwe samenstelling) is dat succes uit 1971 nooit meer geëvenaard. Wel scoorden ze in 1972 nog goed met ‘Isabelle je t’aime’.

In 1980 stonden ze opnieuw in de belangstelling toen ze samen met Lenny Kuhr een bescheiden hit hadden met het nummer ‘Visite’, maar dat was wel meteen hun laatste ‘visite’ aan de Nederlandse Top-40.

Reacties

Cookieinstellingen