50 jaar vriend- en kunstenaarschap: Expositie Zocherlounge Bloemendaal

Foto: Charles Duijff

Margot van Huijkelom & Karolien van Mensvoort vieren 50 jaar vriend- en kunstenaarschap met een gezamenlijke expositie in de fraaie Zocherlounge in Bloemendaal, een mooi neoclassicistisch kerkje uit 1852. Tekeningen en schilderijen van Margot haar krachtige vrouwen op handgeschept papier en verfijnde zijden shawls, gebreide en geweven textiel van Karolien gaan prachtig samen.

Kleur, materiaal en emotie in de werken van de twee jeugdvriendinnen combineren op natuurlijke wijze. Transparantie, lijnenspel, materiaalstructuren en dessins zijn een lust voor het oog.

Zijden shawls en wollen plaids

Karolien is jarenlang werkzaam als freelance mode-ontwerper, dessinontwerper, technisch tekenaar en illustrator. Na veel in opdracht te hebben gewerkt voor allerlei bedrijven zoals Turnover, Stills, Esprit en O’Neill voelde ze een sterk verlangen experimenteler te werken met textiel naar eigen inzicht en smaak, niet geleid door trends.

Met haar vakmanschap als fundament en met haar intuïtieve werkmethode brengt zij een heel eigen stijl. Niets is gepland, de werken ontstaan terwijl ze spint, verft, weeft, breit of dessineert.

Ze zoekt naar datgene wat nét onlogisch of ongebruikelijk is binnen een methode. Ze mixt digitale technieken met ambachtelijk handwerk. Ze voelt wat ze maakt, omringt zich ermee. Alles moet zacht, comfortabel en aaibaar zijn. Karolien laat de resultaten zo veel mogelijk op zichzelf staan. Het hoeven geen kledingstukken te worden, niet om een lichaam te passen. Het worden plaids, kussens, shawls, gordijnen of textielobjecten. Sommige zijn seriematig vervaardigd, anderen unica.

De overeenkomst in haar werken is dat ze allen de aandacht uitstralen die eraan gegeven is.

Pas als ontwerpen klaar zijn beoordeelt Karolien of ze in kleur en vorm bij elkaar passen.

Ze neemt de vrijheid en de tijd die hiervoor nodig is.

Een manier van werken die nauwelijks meer voorkomt in de huidige (textiel)industrie.

Vrouwen in verf

Margot vertrekt na de kunstacademie naar Parijs.

Ze werkt daar voor de grote franse modehuizen waar zij in haar charmante tekenstijl haar visie op de vrouw neerzet. Vanwege de grote hoeveelheid opdrachten vestigt zij zich in Frankrijk. Ze verandert in de 30 jaren die komen in een ware Française. Ze kent de Franse modewereld en de Franse modewereld kent haar.

Ze woont vóór en achter de schermen de défilés bij van de Fashion Week in Parijs en zet

’s nachts haar snel geschetste impressies om in prachtige illustraties van de geshowde Haute Couture en Prêt-à-Porter. De volgende ochtend prijken ze full-page in de Franse krant “le Journal le Monde”.

Veel collega illustratoren zijn overgestapt naar computertechnieken, maar Margot is nog een van de laatsten der Mohikanen die het handmatig tekenen nog volledig beheerst. Met haar vaste hand tekent ze de mooiste lijntekeningen op handgemaakt papier. Ze verrijkt haar modieuze tekenstijl met verfijnde vrouwengezichten omlijst door flinterdunne lijnen als haardrachten. Als geen ander beheerst ze de technieken en met schwung zet ze lijnen naast spuittechnieken, uitvloeiende inkten en penseel streken.

Voor Margot is mode een grote speeltuin. De vrouwen die ze tekent vertellen verhalen. Het zijn in de eerste plaatst portretten, vrouwelijke uitdrukkingen die de kunstenaar graag weergeeft in al haar verschijningsvormen: zacht en dapper, romantisch en bevrijd, elegant en sensueel.

Haar touch is soepel en dynamisch, haar composities fantasierijk en krachtig.

Ze brengt een ware ode aan de vrouw en haar vrouwelijkheid.

Wegens enorm succes wordt de expositie verlengd tot en met het laatste weekend in januari en is geopend van 13.00 tot 17.00 in de Zocherlounge, Zocherlaan 1 in Bloemendaal.

Welkom voor een persoonlijke rondleiding door Karolien en Margot.

We houden ons aan de RIVM richtlijnen.

Cookieinstellingen