De TheMa’s, stichting Haarlemse Theatermakers stopt per 1-1-2022

Foto: Charles Duijff

Op 31 december 2021 komt er een einde aan het lange bestaan van de stichting Haarlemse Theatermakers, kortweg de TheMa’s, die in 2003 werd opgericht en waar wij negentien jaar later afscheid van moeten nemen.

Bron: Geoffrey Courchaine

Wie zijn die Haarlemse Theatermakers eigenlijk en wat maakt hen zo speciaal? Het is een stichting die ernaar streeft om toneel, muziek, film en dans in een voorstelling te verwerken en wat het bijzonder maakt zijn de onderwerpen: altijd gebaseerd op een Haarlems thema  Daarnaast een kweekvijver voor nieuw talent en daarmee zijn zij uniek in de regio.

In de afgelopen negentien jaar hebben wij tien voorstellingen gerealiseerd, welke in 2003 begon met de productie “Van der Pigge”. De laatste voorstelling was in januari 2019 met als titel “De dertiende rij, 100 jaar Stadsschouwburg Haarlem” . Na deze laatste voorstelling, borrelde er alweer een nieuwe productie op en vol energie werd het script geschreven en werd de Toneelschuur geboekt voor de uitvoering ervan. Het stuk zou over het 750 jarig bestaan van Haarlem gaan.

Maar toen kwam Covid19 en dat betekende geen repetities, geen voorstelling.

Enige tijd later kon er toch weer wat, en opnieuw werd er enthousiast aan een volgend stuk gewerkt: nu over Godfried Bomans. Echter, ook deze productie kon geen doorgang vinden.

En wat nu………

Het is inmiddels drie jaar na de laatste voorstelling en het veranderde cultuurklimaat baart mij zorgen. En als ik eerlijk ben zie ik er ook tegen op om mij nu nog in nieuwe regelgeving rondom de stichting te verdiepen. Daar komt bij dat een productie van de TheMa’s afhankelijk is van twee belangrijke zaken : aan de ene kant de subsidies, sponsoring en kaartverkoop en daar tegenover: de kosten.

De onzekerheid over wat er in de nabije toekomst weer wel- of niet kan in verband met de bezoekersaantallen in de culturele centra, maakt het voor mij niet mogelijk om nog langer te wachten met het nemen van deze moeilijke beslissing.

De kar trekken was geen enkel probleem samen met de energie en inzet van mijn broer Don, maar zonder hem lukt het niet meer.

Vanaf deze plaats dank ik alle spelers, medewerkers, sponsoren en vrienden die deze voorstellingen in de afgelopen negentien jaar mogelijk hebben gemaakt.

Zonder hun inzet en enthousiasme was dit niet mogelijk geweest.

Op naar een volgende uitdaging!

Cookieinstellingen