LAM museum en kunstenaar Elise ’t Hart kome op jouw feestje, op zoek naar geluid van feest voor kunstwerk

Foto: LAM-museum

LISSE – Ga je trouwen, ben je geslaagd, krijg je een baby, ben je jarig of heb je iets anders te vieren? Het LAM museum en kunstenaar Elise ‘t Hart komen graag op jouw feestje. Voor een groot geluidskunstwerk zijn het LAM museum en de kunstenaar op zoek naar het geluid van feest.

Denk aan het kraken van een beschuit met muisjes, het aansteken van de kaarsjes op je taart, het ontkurken van de champagne of het leegdrukken van de fles voor dat laatste beetje fritessaus. Het zijn de geluiden die je meestal niet bewust hoort, maar je later direct terugbrengen naar de verjaardagen van toen of de bijzondere mijlpalen in je leven.

De komende maanden verzamelen het LAM museum en Elise ’t Hart de feestgeluiden. De kunstenaar verwerkt de feestfragmenten tot een installatie die vanaf de kerstvakantie in het LAM museum te beleven is.

Het geluid van… FEEST!
Iedereen heeft ze en iedereen maakt ze: foto’s van de jarige die de kaarsjes uitblaast, foto’s van de familie aan het kerstdiner, en eindeloos veel foto’s van het bruidspaar dat de taart aansnijdt. Gek, vindt kunstenaar Elise ’t Hart. Veel raker zijn de geluiden. Net als geuren, brengen geluiden je meteen terug naar voorbije momenten. Als kunstenaar wil Elise ’t Hart alledaags geluid een podium geven. Ze bouwde de afgelopen jaren aan een grote verzameling geluiden: het Instituut voor Huisgeluid, waar piepende faxen, schuifelden sloffen, startende teamsvergaderingen en stomende koffieapparaten te horen zijn. Samen met het LAM museum start ze nu een nieuw hoofdstuk en een nieuwe verzameling: het geluid van feest in Nederland.

Jouw feestgeluiden in het museum
Van de verzameling feestgeluiden maakt kunstenaar Elise ’t Hart een compositie: ‘Ik schilder met geluid waardoor iets alledaags een kunstwerk wordt.’ Het werk wordt onderdeel van de collectie van het LAM museum.

Word onderdeel van een kunstwerk
In de komende weken komt het LAM museum graag naar borrels, bruiloften en andere feestgelegenheden om samen met de gasten hun typerende geluid vast te leggen. Uitnodigen kan via [email protected].

Zélf een feestgeluid uploaden kan ook:

  • Kies een geluid dat iets te maken heeft met eten, drinken of winkelen – het thema van de collectie van het LAM museum
  • Maak een liggende video van maximaal 1 minuut met daarop het feestgeluid
  • Upload het filmpje met feestgeluid via www.instituutvoorhuisgeluid.nl/hetgeluidvanfeest

Gewoon wordt bijzonder
Met de grootste foodart collectie in de wereld, richt het LAM museum zich op kunst met het thema voedsel & consumptie. Het museum op het landgoed van Kasteel Keukenhof in Lisse laat bezoekers via een internationale en verrassende collectie bijzonder kijken naar gewone dingen. LAM-directeur Sietske van Zanten: ‘Met de samenwerking met Elise ’t Hart rondom feestgeluiden, voegen we een belangrijk kunstwerk toe aan de museumcollectie. Het werk zal je deze keer niet anders laten kijken maar laten lúísteren naar alledaagse dingen.’

Cookieinstellingen