Heemsteedse pracht, column van Irene Campfens

Foto: Charles Duijff

Bladeren plakken, paddenstoelen plukken, kastanjes rapen, hond uitlaten. In de herfst ziet Heemstede zwart van de recreanten. Bij Kraantje Lek de berg afrollen. Het Visserspad bewandelen. In Elswout gluren bij het huisje van Ka-buur. Een pannenkoek eten vlakbij het Groenendaalse bos. Damherten spotten in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Theedrinken bij Het Oude Slot.

Heemstede staat steevast in de top tien rijkste gemeenten van Nederland en voor mij op nummer 1 wat betreft rijke natuur.

De lucht is ziltig, want; dichtbij zee. Soms mossig, zo grenzend aan bossen. Bomen hoger dan twintig meter zijn geen uitzondering. Veel broedvogels vinden een fijn nest: van blauwe reiger tot nachtegaal en van ooievaar tot koekoek. Die laatste hoorde ik een tijdje geleden. Ik lag ’s nachts uren wakker en had al veel voorbij horen komen. Pubers die thuiskwamen van het stappen. Krolse katten. Ruziënde buren. En plots was daar de koekoek. Het klonk als een sprookje zo mooi. Overigens vernam ik later dat het volle maan was en ik hiervan veel zou kunnen merken. Of misschien had ik geen koffie moeten drinken na achten.

Er leeft veel in de gemeente. Zo las ik laatst dat er zeven verschillende vleermuissoorten actief zijn in Heemstede en de paling goed gedijt in de wateren. Ook achterhaalde ik dat er best veel onderlinge geschillen tussen particulieren bestaan rond overhangend groen. Het groen zit het uitzicht vanaf de bank flink in de weg. Gemeente Heemstede telt totaal zo’n 946 hectare waarvan de helft behoort tot 22 landgoederen en groengebieden. Inwoners zitten letterlijk in het groen.

Er zijn Heemstedenaars die last hebben van vogels. Kauwen, duiven en meeuwen terroriseren wijk en inwoner met non-stop gekrijs en veel te veel poep. Ik kan mij deze ergernis voorstellen en vraag mij tegelijkertijd af of er voldoende besef is van menselijk daderschap. Overmatig voeren en het allerergst: afval dumpen daar waar het niet mag of hoort. Naast de vuilniscontainer bijvoorbeeld of gewoon ‘lekker’ anoniem op de hoek van de straat. Ook nette mensen doen dat. Als ik een meeuw was zou ik erop afkomen. Heemstede ligt op steenworp vliegafstand van de kust, zoiets is een culinair uitstapje.

Graag bekijk ik het van de zonnige kant. We beleven momenteel nazomerse dagen en gaan eropuit. In colonne wandelen, in file naar het strand, azen op een plek op het overvolle terras. Alle warmte absorberen voordat zij afscheid neemt voor een half jaar. Het laatste ijsje van 2017 halen, barbecueën in het park. Buitenlopen zonder jas en avondeten in de achtertuin. Ik wens alle inwoners en bezoekers van de groene gemeente een prachtige herfst toe. Geniet van het groen, koester de natuur.

Cookieinstellingen