Bloemendaal: Robert Verrijk is van jongs af aan geïnteresseerd in de oorlog

Foto: Bloemendaal Samen

Robert Verrijk (voorzitter van de Stichting Oorlogshistorie Bloemendaal) is al van jongs af aan geïnteresseerd in de oorlog. Zijn geboortejaar (1944) maakt dat zijn jeugd doorspekt was van verhalen over de oorlog.

Zoals die van zijn moeder die zwanger van hem was tijdens de vergissingsbombardementen in Enschede. Nadat hij in 1963 in Bloemendaal kwam te wonen, heeft hij zich dan ook volop verdiept in de oorlogsgeschiedenis van de gemeente. Inmiddels woont hij op het ‘eiland’ aan de grens van Bloemendaal. “Maar dat is voormalig Bloemendaals grondgebied”, merkt Robert fijntjes op. De interesse in de oorlog werd een ware passie. “Wat mij drijft is het idee dat deze informatie niet verloren mag gaan. Zeker gezien alle onrust in de wereld is het geen vreemde gedachte dat het weer mis kan gaan. Daarom is het zo belangrijk dat we de verhalen van de oorlog blijven vertellen en doorgeven. We moeten ons blijven herinneren dat er zes miljoen Joden en andere minderheidsgroepen zijn omgebracht. Als ik de huidige toestand in de wereld bekijk, zou ik liever twintig jaar geleden zijn begonnen. De vergelijking tussen Rotterdam toen en Aleppo nu, is niet zo vreemd”.

In 1990 ontstond het idee om rond 4 mei een aantal radioprogramma’s voor Antenne Bloemendaal te maken. In een serie interviews met mensen uit het verzet in Bloemendaal en omgeving werd een indringend beeld geschetst wat deze periode betekende voor de levens van deze verzetsstrijders. De serie kreeg de titel ‘Met een grimlach’”.

Tentoonstelling

“In 1993 werd ik vicevoorzitter van de stichting Bloemendaals Initiatief. In de jaren daarna heb ik dermate veel materiaal verzameld dat het in 2005 tijd werd voor een tentoonstelling in de Zandwaaier. Deze tentoonstelling, ‘Bloemendaal 1940-1945’, was zo’n succes dat we besloten om een vervolgexpositie te organiseren: ‘Bloemendaal herrijst 1945-1950’. Je kunt rustig stellen dat Bloemendaal in de oorlog een soort machtscentrum van de bezetter was. Bijna alle Duitse instanties waren in deze gemeente vertegenwoordigd, waaronder de Kriegsmarine, de Luftwaffe, de SS en de Organisation Todt.”

Door alle opgedane kennis bekijkt Robert films over de oorlog inmiddels ook met andere ogen. Gekscherend: “Wist je dat in de film Het Bombardement, met Jan Smit in de hoofdrol, een bruiloft wordt gevierd terwijl er in die periode, de vijf oorlogsdagen, helemaal geen huwelijken werden voltrokken. Het hele openbare leven lag in Nederland in de meidagen al plat. Of dat de rijdende treinen in de film Zwartboek in een periode plaatsvonden dat er helemaal geen treinen reden? Er was spoorwegstaking en wat nog reed was Duits.”

Maar hoe zorg je ervoor dat de verhalen over de oorlog niet worden vergeten? “Een mooie vorm om hierover met de jeugd in gesprek te blijven is het initiatief waarbij een monument wordt geadopteerd. Voor de groepen 7 en 8 van de basisscholen hebben we hiervoor een schoolproject ontwikkeld. Het gaat er daarbij niet om dat ze het monument letterlijk onderhouden, maar dat er aandacht wordt geschonken aan het gedachtegoed waarmee het samenhangt. Elk jaar is er nu een herdenking bij het geadopteerde monument in Bloemendaal en Bennebroek. Daar komen veel mensen op af”.

Onderscheiding

Al deze zaken zijn niet ongezien gebleven. Inmiddels heeft Robert een Koninklijke onderscheiding gekregen voor al zijn werk. Daarnaast heeft de gemeente Bloemendaal hem ook nog eens uitgeroepen tot Bloemendaler van het jaar 2016. Dit als dank voor al het werk wat hij belangeloos heeft verzet en als waardering voor het levend houden van de herinnering. Robert blijft overigens bescheiden onder alle loftuitingen: “Ik heb dit alleen kunnen doen dankzij een vast team van medewerkers. In mijn eentje was dit allemaal natuurlijk nooit gelukt.”

Het boek ‘70 jaar Stormschool Bloemendaal’ is verkrijgbaar bij Kantoorboekhandel Papyrium in Bloemendaal en de boekhandel Brederode in Santpoort Noord

Voor meer informatie op internet gaat u naar www.oorlogsarchief.bloemendaal.nl

Cookieinstellingen