White Christmas nog altijd met afstand meest verkochte kersthit; 1600 jaar kerstmuziek op NieuwsNL

25 dec , 19:01 Blogs en columns
christmas music 8363700
Pixabay

Zodra bij ons Sinterklaas het land uit is worden alle radiozenders weer gedomineerd door kerstmuziek. En niet alleen op de radio, ook op televisie, in bioscopen en theaters, in winkels en andere openbare ruimten ontkom je niet aan het geklingel van belletjes, Rudolph, Santa Claus engeltjes en Christmas trees.

(tekst: Wim Meijer)

Onder al die kerstliedjes nummers die je ongeveer ieder uur en op iedere plek tegenkomt. Maar ook ieder jaar weer nieuwe kerstnummers in alle mogelijk muziekstijlen. Kerstliedjes blijkt een onverzadigbare markt en een onuitputtelijk verdienmodel voor artiesten en componisten, die ieder jaar opnieuw proberen om de ultieme Kersthit te schrijven/zingen. Dit heeft ertoe geleid dat, als we Wikipedia moeten gelover, er op dit moment 9.274 liedjes bestaan over Kerstmis. En dat kunnen er morgen alweer meer zijn.

De oudste, de meest verkochte, de populairste

Alles bij elkaar dus bijna tienduizend kerstliedjes. En daarvan kan er maar één de allereerste zijn. Dan bedoel ik niet de 1e plaats qua verkopen of luisteren, maar de allereerste kerstcompositie die ooit is gemaakt. Daarvoor moeten we zo’n 1600 jaar terug in de tijd.

Corde natus ex parentis

Kerstmis zelf staat sinds 336 n.Chr. op de kalender als feestdag genoteerd. In de decennia daarna schreef de christelijke dichter Prudentius (348-405) de hymne ' Corde natus ex parentis '. Aurelius Prudentius Clemens was een invloedrijke Romeinse staatsman die zich tegen het einde van zijn leven richtte op het christendom, door hymnen te schrijven, waaronder dus 'Corde natus ex parentis', vrij vertaald ' Uit het hart van de Vader verwekt '. Het wordt nog steeds gezien als de allereerste Christmas Carol.

Komt allen tezamen

Waar we ook eeuwen voor terug moeten in de tijd is voor "O Come, All Ye Faithful", ofwel "Adeste Fideles", in het Nederlands bekend als ‘Komt allen tezamen’. Ook die is alweer zo’n kleine 300 jaar oud. De tekst en muziek dateert van 1743 van en is geschreven door de katholieke Brit John Francis Wade (1711-1786). Het lied, zoals het tegenwoordig bekend is, is echter gebaseerd op een Portugees lied uit 1640, dat op naam staat van koning Johan IV van Portugal. De Engelse tekst O come, all ye faithful werd pas in 1841 gedicht door Frederick Oakeley (1802-1880).

Ondanks het feit dat het lied drie eeuwen geleden werd gecomponeerd blijkt ook een hedendaags jasje nog heel goed te passen.

Stille Nacht

En als we het dan over Kersthits hebben dan kan Stille Nacht niet ontbreken. Daarvoor moeten we ruim 200 jaar terug in de tijd, om precies te zijn naar 24 december 1818. Toen schreef de Oostenrijkse componist Franz Gruber de muziek voor wat een van de grootste ‘wereldhits’ aller tijden zou worden. Op de tekst van de Oostenrijkse dichter en priester Joseph Mohr componeerde hij de muziek, die de volgende dag, op 1e Kerstdag, voor het eerst te horen zou zijn in de St.Nikolauskirche in Oberndorf (in de uitvoering zoals hieronder)

Laten we ons niet vermoeien met het uitzoeken hoeveel Silent Nights er door de jaren over de toonbank zijn gegaan, maar in ieder geval is het lied vertaald in ruim 300 talen, en is alleen al de uitvoering van Bing Crosby uit 1935 dertig miljoen keer verkocht.

White Christmas

En als we het dan toch over Bing Crosby hebben. Qua verkoop heeft hij in ieder geval nog altijd het absolute record. Het nummer werd geschreven door Irving Berlin en werd voor de eerste gespeeld in Bing’s radioshow op Eerste Kerstdag 1941. Men moest echter nog wachten tot oktober 1942, tot na de release van de film Holliday Inn, voordat het nummer op plaat werd uitgebracht. Vanaf dat moment stond het nummer op de eerste plaats in de internationale hitlijsten tot in januari. En ook in de daarop volgende tientallen jaren nam het nummer in december steeds weer een plaats in tussen de meest verkochte platen.

Volgens het Guinees Record Book is de originele versie van Bing Crosby 50 miljoen keer over de toonbank gegaan. Als je daar ook nog de vele (Kerst)albums bijtelt waarop het nummer staat dan komt het totaal aantal verkopen van Bing’s White Christmas zelfs op 100 miljoen.

All I Want For Christmas

Even ter vergelijking: van All I Want For Christmas van Mariah Cary zijn ongeveer 16 miljoen singles verkocht. Daarmee is het wel de best verkochte kerstsingle van een vrouwelijke artiest ooit. Maar goed, Mariah doet pas mee sinds 1994, dus 30 jaar, terwijl Bing Crosby’s White Christmas al 83 in de winkel ligt. Wat dat betreft is Mariah Cary in ieder geval op de goede weg. En daarbij: heb vooral geen medelijden met haar, want aan de royalties voor haar Kersthit ontvangt ze jaarlijks ongeveer drie miljoen dollar. Kijken we over de hele periode vanaf 1994 tot nu dan leverde All I Want For Christmas haar zo’n slordige zestig miljoen dollar op. Daarmee kreeg Mariah Carey in ieder geval veel meer dan wat zijn aanvankelijk ‘wanted for Christmas’.

Nieuwe kersthits

Jan Smit’s De Mooiste Tijd Van ‘T Jaar

Zoals ik dit verhaal begon: we mogen dan inmiddels 9274 kerstliedjes hebben, maar als het aan componisten en uitvoerenden ligt kunnen daar nog ieder jaar aan aantal bij. En sommige artiesten zijn ook niet meer zo blij met hun vorige uitvoering, zoals Jan Smit, die bij de opnamen van zijn vorige kerstalbum nog een ‘Jantje’ Smit was met ook een bij ‘Jantje’ behorend hoger stemgeluid. Vandaar een nieuw album met ook een nieuwe hit:

Krezip & Danny Vera

Maar als je dan praat over een kersthit met toekomstpotentie dan ga ik zelf toch voor Krezip & Danny Vera met It All Means Nothing (You're Not Here Now). Ik verwacht niet dat zij in de toekomst 3 miljoen aan royalties tegemoet mogen zien met dit muzikale kerstmonumentje, maar je weet natuurlijk nooit: het is nog maar 4 jaar terug dat diezelfde Danny Vera de onaantastbaar geachte Bohemian Rapsody naar de tweede plaats verweest van de Top-2000, dus wie weet moet Mariah toch achterom gaan kijken.