Vrijheid van Godsdienst, bestaat dat wel?

Foto: Charles Duijff

Dicht bij huis lijkt de aarde soms het Paradijs. Kijk maar naar de foto. Het Paradijs een religieus begrip.

Column Vrijheid van Godsdienst, bestaat dat wel? Elk mens, waar ook ter wereld, kan vrij zijn- of haar gedachten hebben over het grote onbekende. Er moet meer zijn tussen hemel en aarde hetgeen ons lot bepaalt zo wordt gedacht. Hoop, geloof en vertrouwen… ik vat het maar even samen als Godsdienst. Vrij je gedachten bepalen, maar vrij om ze te uiten of om er naar te leven overal ter wereld is natuurlijk een ander verhaal. Daarmee niet gezegd dat mensen uitsluitend “een God” aanwijzen als hogere macht. Sommigen beschouwen bijvoorbeeld de natuur als alles bepalend. Er moet in elk geval meer zijn tussen hemel en aarde, zo wordt in het algemeen gedacht. Die aarde is een gegeven, we zijn de bewoners met z’n allen, maar “de Hemel” oftewel het onbekende, daar moet men nog altijd zelf invulling aan geven.

Zolang je dat ook zelf doet, zonder jouw gedachten omtrent religie op te dringen aan anderen, of je te laten beïnvloeden door anderen kan je terecht spreken van vrijheid. Op zoek naar “de waarheid” die tot op heden alleen door mensen wordt geopenbaard blijkt de mens uiterst kwetsbaar. Jezus wordt beschouwd als de zoon van God, de Bijbel als het woord van God. De Koran vertelt over de normen en waarden opgelegd door Allah en daarbij speelt de profeet Mohamed een belangrijke rol. Getuigen van Jehova verkondigen “hun waarheid” als de enige juiste. De Joodse religie heeft haar eigen waarden en normen en zo zijn er vele Godsdiensten en stromingen waaraan men zich kan binden. De onzekerheid blijft. Hoe zeer men bepaalde stromingen ook respecteert, er is maar één waarheid en gelet op al die verschillende stromingen kennen we die waarheid blijkbaar (nog) niet. We kunnen en mogen ergens in geloven, dat biedt ons de enige “zekerheid”.

Ik heb overigens respect voor ieders stellingname, zo lang dat niet ten koste gaat van de persoon. Teksten uit bijvoorbeeld de Bijbel of Koran of wat voor Religieus Geschrift dan ook, die bedoeld zijn ons kennis bij te brengen omtrent wederzijds respect, de liefde, eerlijkheid en noem de rij van goede zaken maar op, die teksten verdienen toch ook bijval? Eigenlijk hoef je geen profeet te zijn om sommige van die waarheden als vanzelfsprekend te herkennen. Immers iedereen heeft behoefte aan genegenheid, niemand wil bestolen- of vermoord worden en de meeste mensen willen niet alleen zijn of blijven. We hebben elkaar toch nodig in het leven. Liefde en respect voor de Natuur, of voor wie of wat je God wilt noemen, zeg maar liefde voor het onbekende dat spreekt allemaal voor zich.  Probleem is menselijke ongelijkheid en daardoor verschil in macht.  Macht die te vaak wordt ingezet om mensen te onderdrukken. Machtsmisbruik dus. Dag vrijheid van Godsdienst.  

Is dan niet de enige vrijheid die je hebt, de vrijheid voor een stroming te kiezen? Zodra je hebt gekozen word je geacht dat gedachtegoed te volgen.

Charles Duijff

Cookieinstellingen