Sporten kan íedereen! (10) Zo blijkt uit het verhaal van Brigit

Foto: CPSK

Dat sporten niet alleen is weggelegd voor gezonde, jongen mensen, bewijst Brigit, die na een CVA (Cerebro Vasculair Accident) zowel fysiek als sociaal veel baat vindt bij Sport- en beweeg groep Kennemerland, een sportgroep speciaal voor CVA Patiënten.

Het kan iedereen gebeuren: een hersenbloeding, een TIA, een herseninfarct. Zeg maar: een  ongeluk in de bloedvaten van de hersenen’. De medische term daarvoor is: CVA, ofwel Cerebro Vasculair Accident. Bij zo’n CVA krijgt een deel van de hersenen te weinig of geen zuurstof wat in veel gevallen hersenletsel tot gevolg heeft.Brigit
Brigit kreeg in 1995 een CVA. Een week later zou ze haar 25 jarig huwelijks feest geven. Dat feest kon helaas niet doorgaan, want door ernstig letsel als gevolg van de CVS moest Brigit lange tijd in het ziekenhuis verblijven.

Na deze wekenlange ziekenhuisopname en een langdurige revalidatie in Heliomare, kwam Brigit thuis te zitten. Dat viel absoluut niet mee. Voor haar speelden op dat moment de vragen: “Kan ik zonder werk nog wel mee blijven doen, waar haal ik nu mijn voldoening uit? Hoe zorg ik er voor dat ik contact hou met mensen en vrienden en niet elke dag alleen thuis zit? Wat wordt nu mijn dagbesteding?”

Als jij last hebt van die leegte ben je niet de enige. Vele mensen zitten eenzaam en alleen thuis. Maar hoe zorg je ervoor dat je nog de straat op komt? En schep je gezelligheid om je heen?

Brigit: ‘Gelukkig, kreeg ik na een paar maanden een uitnodiging voor een sportinformatieavond in Heliomare en die heb ik met beide handen…  nou ja ….. die heb ik aangepakt en daar heb ik nog geen moment spijt van gehad!’

Sport- en beweeg groep Kennemerland voor CVA Patiënten (CPSK)
Brigit zit nu al jaren lang in een beweeggroep voor mensen na CVA (Sport- en beweeg groep Kennemerland, CPSK). De groep bestaat uit allemaal mensen die zich in elkaar herkennen, hetzelfde meemaken, maar ook dezelfde doelen hebben. Gezelligheid en in beweging blijven om zo zelfstandig mogelijk te blijven functioneren!Tijdens de beweeggroep worden er zowel oefeningen als spelen gedaan. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een sporthal en het o zo fijne warme zwembad van Heliomare Wijk aan Zee (32°C).  De oefeningen die gedaan worden, zijn er om lichaamsfuncties te behouden en, daar waar mogelijk, zelfs te verbeteren. De lessen zijn dan ook ingericht op balans, conditie en coördinatie. De spellen die worden gespeeld zijn o.a. tafeltennis, badminton, zitvolleybal (ieder naar eigen kunnen) en jeu de boules. Al deze oefeningen zorgen ervoor dat je ook thuis bepaalde dagelijkse dingen weer gemakkelijker kunt doen zoals spulletjes uit bovenkastjes halen, ramen lappen, schoonmaken, jezelf verzorgen, traplopen, etc. Dit alles helpt om zo zelfstandig mogelijk te blijven.

De beweeggroep is elke dinsdag van 17.00-19.00 uur actief. Veel van de deelnemers eten thuis een soepje vooraf en soms nog een broodje tussendoor om op kracht te zijn voor het sporten. Heliomare heeft een bushalte voor de deur, dus met openbaar vervoer is het goed te doen.

De gemiddelde leeftijd ligt op dit moment boven de 60, maar er is ruimte om de leeftijd eens stuk naar beneden te gooien. Ook is het mogelijk om voor jongere mensen met hersenletsel een extra groep te maken. De contributie is jaarlijks €150,00. 

Betty van Maassen: hart voor de groep
Betty geeft al tientallen jaren met hart en ziel begeleiding aan de CPSK groep. Zij vindt het fijn om te zien dat de deelnemers en soms ook de partners/mantelzorgers handige praktische tips met elkaar kunnen delen en elkaar tips geven van hoe het beste om te gaan met de handicaps. Ook delen ze ervaringen en kennis over hulpmiddelen of kleine aanpassingen die worden uitgevonden.

Sinds kort is er ook een nieuwe enthousiaste trainer bijgekomen: Jeffrey Hoope. Hij heeft een sportopleiding gedaan en brengt vernieuwing in de oefeningen en spelen.

Betty: ‘Omkijken naar elkaar en aandacht hebben voor elkaar staat bij ons hoog in het vaandel!’ Heb je ook interesse om eens mee te doen of heb je andere vragen, dan kun je contact opnemen met Betty van Maassen 06-11 49 58 65

article
11209
Sporten kan íedereen! (10) Zo blijkt uit het verhaal van Brigit
Dat sporten niet alleen is weggelegd voor gezonde, jongen mensen, bewijst Brigit, die na een
https://bloemendaal.nieuws.nl/gemeente/11209/sporten-iedereen-10-zo-blijkt-verhaal-brigit/
2018-02-26T11:07:34+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/47/2018/02/26204347/cpsk-foto-3-bewerkt-715x408.jpg
55-plus, Algemeen, Gemeente, Regionaal nieuws