Caprera Bloemendaal: Al 70 jaar muziek, theater en wandelen in de natuur

Foto: Charles Duijff
In de Kennemerduinen bij Bloemendaal, misschien wel het mooiste duingebied ter wereld, ligt het sfeervolle openluchttheater Caprera. Dé plek om tijdens de zomermaanden te genieten van een popconcert, klassieke muziek, cabaret of kindervoorstellingen.
De tribune van het theater is tegen een duinpan gebouwd en biedt zitplaatsen aan 1100 gasten. Bij grote concerten zijn er ook staanplaatsen op de bovenste en middelste trappen. (klik op onderstaande foto’s voor vergroting) Vrijdag 18 mei was er een fantastische opening van het seizoen met een band die al vele malen in Caprera heeft opgetreden. Maar eerst was er een voorprogramma.  Inge van Callar trad op met gitarist. Daarna kondigde Jans Budding, die verantwoordelijk is voor de PR van dit unieke theater met trots Huub van der Lubbe en zijn mannen aan.  De band van Huub klinkt nog altijd als een DIJK !
Maar zoals Huub bij ieder optreden zingt: ‘Ik kan het niet alleen’….dus hulp van een puike blazers-sectie
Zijn trouwe gitarist en toetsenist
Natuurlijk de  top drummer
Naast de drummer nog een gitarist en de bassist
Het ontstaan Caprera is zeventig jaar geleden op een hele bijzondere manier opgericht: honderd bevriende Bloemendalers doneerden ieder duizend gulden, waarmee de bouw van het openluchttheater gerealiseerd kon worden. De insteek was: voor Bloemendalers, door Bloemendalers. Het theater kreeg de naam Openluchttheater Bloemendaal en was behalve als schouwburg in de openlucht ook bedoeld als attractie. Een bestemming voor een dagje uit met het hele gezin: een wandelpark in de mooie natuur. De officiële opening van het openluchttheater was op 1 september 1948 met een opvoering van Don Quichot op de bruiloft van Kamacho van Pieter Langendijk, geregisseerd door Louis Saalborn. De spelers waren afkomstig van amateurgezelschappen uit de omgeving. Later, toen het theater steeds professioneler werd, bood het ruimte aan zowel amateur-uitvoeringen als professionele gezelschappen en artiesten.
Naamswijziging
In 2000 vond een ingrijpende renovatie van het theater plaats naar ontwerp van architectenbureau ONX uit Hoofddorp. Een van de belangrijkste verbeteringen was het overdekken van het podium met een polyester doek, zodat de artiesten (en apparatuur) bij regen droog bleven. Mede hierdoor kon het theater steeds professioneler te werk gaan en is het uitgegroeid tot een van de belangrijkste openluchttheaters van het land, met optredens van bekende artiesten uit binnen- en buitenland. Na de verbouwing werd het theater omgedoopt tot Openluchttheater – Wandelpark Caprera. Want naast een openluchttheater is Caprera nog steeds een wandelpark, geliefd door de vele natuurliefhebbers en hondenbezitters uit de omgeving.
Foto’s van weleer: Koningin Juliana was een vertrouwd bezoekster
KLM Luchtfoto
Vele bezoekers, toen was de fiets kennelijk het belangrijkste vervoersmiddel
De aanleg van Caprera
2018 Speciale Lustrum Programmering
Lustrum kick-off weekend met de Dijk  (dus reeds geweest):   African Mamas – 20 mei
Lustrum festivals:
Speciaal dit jaar organiseren we vier bijzondere festivals: Jazzfestival – 2 juni: Een swingend festival rondom het fameuze Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Met solisten Eric Vloeimans en Fay Claassen.
Comedy Night – 1 september: Een avond met vier verschillende comedians van de Comedy Train, op de avond van de officiële opening 70 jaar geleden.
Caprera Lights & Music Festival – 7 & 8 september: een tweedaags locatie festival met livemuziek en lichtsculpturen, dat plaatsvindt in het bos rondom het openluchttheater.
Filmfestival – 13 & 14 september: met een bijzondere première, een natuurfilm en een kinderfilm.
Klein Caprera:
Een serie intieme lezingen ‘onder de kap’ van Caprera. De onderwerpen zijn zorgvuldig uitgezocht en slaan een brug met de lokale gemeenschap.
Theater na de Dam – 4 mei: met een literair concert van Jan Terlouw.
Hondenlot – 11 juli: door Liselot Boersma, hondentherapeut.
Leonardo Da Vinci – 6 juli: door Michiel Plomp, hoofdconservator van het Teylers Museum.
Een huwelijk tussen oud en nieuw – 20 september: door Ann Demeester, directeur van het Frans Hals Museum en De Hallen.
Klassiek: Die Zauberflöte – 1 juni: Samen met operagezelschap The Fat Lady uit Haarlem presenteren wij Mozarts geliefde opera voor de hele familie: Die Zauberflöte.
Un Ballo in Maschera – 30 juni: Door het prestigieuze operagezelschap Opera Zuid.
Van Baerle Trio – 1 juli: Een klassiek middagconcert met na afloop een wijnproeverij in samenwerking met een lokale wijnhandel.
Matangi Quartet XL – 2 september: Een klassiek mini-festival in en om het openluchttheater, met na afloop een wijnproeverij in samenwerking met een lokale wijnhandel.
Lustrum Slotweekend:
Jungle By Night – 21 september
Nick & Simon – 22 september
Caprera kent ook een Vriendenclub… Bezoek de webside
Website-link: CAPRERA
Cookieinstellingen