Bloemendaal: Eindelijk sociale woningbouw ontworpen door zeer jonge architecten (deel 1)

In deze laatste week van zomervakantie 2018 is voor de tweede keer een Timmerdorp in Bloemendaal gerealiseerd. Vier dagen lang timmeren kinderen een dorp van hout. Locatie is het openbare terrein nabij de rotonde Zomerzorgerlaan/Brederodelaan in Bloemendaal.

Onze maatschappij kampt met een tekort aan technische arbeidskrachten. Welzijn Bloemendaal ‘slaat de spijker op zijn kop’ met het bijzondere initiatief hier daadwerkelijk iets aan te doen. Makelaars staan in de rij…Dinsdag 28 augustus rond 10.00 uur opende de directeur van Welzijn Bloemendaal mevrouw Rita Kruik met een mokerslag de nieuwbouw. Zie filmpje en klik op de foto’s voor vergrotingEr wordt gewerkt in teams van 4 jeugdige bouwlieden, allemaal uit het goede hout gesneden. Heertjes en dametjes ! De teams ontwerpen vooraf aan het bouwen een hut die er zo bijzonder en stevig mogelijk uitziet. T/m vrijdag wordt tussen 10:00 en 17:00 uur gebouwd. Tussendoor worden er activiteiten georganiseerd waar de jonge werklieden vrijwillig aan kunnen deelnemen. Het exacte programma hiervoor zal afhankelijk zijn van het weer. De gemeente Bloemendaal slaagde er nooit eerder in een bouwproject zo snel te realiseren. De architectuur sluit naadloos aan in de omgeving. Uit voorzorg zijn er dagelijks EHBO-ers aanwezig van het Rode Kruis Haarlem.  Een team van vrijwilligers loopt rond, helpt de kinderen met vragen over bouwen en houdt in de gaten of er veilig wordt gewerkt. Hout en spijkers worden uitgedeeld op de dagen zelf. Het enige dat zelf meegebracht dient te worden is gereedschap, zoals een hamer, een zaag en een nijptang. Kleding en dichte schoenen met dikke zolen worden gedragen conform de veiligheidsvoorschriften….. De bouwmaterialen zijn van de beste houtsoorten…..Deelnemers die zich hebben aangemeld zijn er alle vier dagen bij en hun team kan dus op hen rekenen. Klimaatvoorziening van de woningen is conform de norm ‘luchtig’ en mag dus duurzaam worden genoemd….Boeiend werk en derhalve nooit ‘afgezaagd’ Potentiële kopers bezoeken de werkplek Drie dagen lang krijgen alleen de teams toegang tot het terrein. Iedereen die wil komen kijken, kan dat doen op donderdag 30 augustus van 16:00 – 19:00 uur. Staat de boel een beetje waterpas? Het opruimen van de bouwplaats gebeurt samen met de deelnemers op vrijdag 31 augustus in dagdelen van 10:00 – 13:00 en van 13:30 – 16:30 uur. De deelnemers en hun teams worden over deze dagdelen verdeeld. Dit maakt dat het opruimen gestructureerd kan verlopen en er de minste kans op ongelukken bestaat.

Van 17.00 – 20.00 uur is er een avondprogramma voor de vrijwilligers.

WORDT VERVOLGD

Reacties

video
15320
Bloemendaal: Eindelijk sociale woningbouw ontworpen door zeer jonge architecten (deel 1)
In deze laatste week van zomervakantie 2018 is voor de tweede keer een Timmerdorp in
https://bloemendaal.nieuws.nl/gemeente/15320/bloemendaal-eindelijk-sociale-woningbouw-ontworpen-zeer-jonge-architecten-deel-1/
2018-08-28T21:07:27+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/47/2018/08/28204313/Team-5.jpg
Algemeen, Gemeente, Jeugd, Nieuws