Beheerder George neemt afscheid van Eerebegraafplaats: “Wat is eeuwig in ’t leven?”

Foto: Charles Duijff

Bron NH Nieuws: Hij heeft het een paar jaar weten uit te stellen, maar beheerder George ten Hoope van de Eerebegraafplaats in de duinen van Overveen moet nu echt met pensioen. En dan moet hij ook de dienstwoning verlaten waar hij 69 jaar geleden geboren is.

Want na de Tweede Wereldoorlog was zijn vader de eerste beheerder die voor de graven van de verzetshelden zorgde.

Elke dag de vlag hijsen en strijken, toezicht houden en voorkomen dat onverlaten op de afgelegen, maar openbaar toegankelijke begraafplaats komen. Maar bovenal de nabestaanden en andere geïnteresseerden strak in het pak en met de pet op ontvangen.

Op 4 mei is hij de gastheer die met een half uur lang handmatig klokgelui – exact een half uur lang in hetzelfde tempo – de herdenking leidt. Georges taak bestaat vooral uit het tonen van respect, iets dat hem met de paplepel is ingegoten.

Verzetsstrijders opgegraven

Direct na de oorlog groef zijn vader met andere overlevende verzetsstrijders hun medestanders op. Onder de 422 lichamen die uit de 45 massagraven werden gehaald, waren ook de stoffelijke overschotten van Walraven van Hall en Hannie Schaft. Ze waren in de duinen door de Duitsers gefusilleerd.

Lees verder op NH Nieuws