Veel steun voor zwaar beschadigde zorgboerderij Vogelenzang: “Hier krijgen we weer energie van”

Foto: Charles Duijff

Bron NH Nieuws: Ontroerd legt Jacqueline Nijssen van de Zebra Zorgboerderij de telefoon neer. “Er komen twee timmermannen en er is duizend euro gestort.”

Dit zijn twee mooie voorbeelden van de steun die zij en haar collega’s ontvangen na de twee verwoestende stormen. De zorgboerderij in Vogelenzang liep daardoor zware schade op. Vogelenzang heeft het flink voor de kiezen gekregen de afgelopen twee dagen. Heel wat bomen zijn omgewaaid, de N206 was daarom ook vandaag nog gesloten.

Aan de rand van het mooie dorpje Vogelenzang beheert Stichting Zebra-Zorg deze prachtig gelegen boerderij. Kinderen, jongeren en volwassenen met uiteenlopende ondersteuningsvragen zijn 1-6 dagen per week welkom om deel te nemen en bij te dragen aan een gevarieerd boerderijprogramma. Een hecht team van beroepskrachten, vrijwilligers en stagiaires zet zich met veel plezier in voor een groen en gastvrij klimaat waarin gemeenschapszin, veiligheid en respect voor ieders eigenheid vanzelfsprekend zijn. Boerderijen worden, zo liet ik me vertellen, veelal omringd door ‘bomensingels’ De schade die dankzij de recente storm en heftige onweersbuien op het terrein van de Zorgboerderij ontstond is enorm. Vermoed wordt dat sprake was van een wervelwind. Veel bomen vielen op de dierenverblijven en op dierenweitjes en beschadigden een pas gebouwd natuurlokaal, dat ondermeer gebruikt moet gaan worden voor schooleducatie. Daar kwam een hele dikke eik op terecht. Veel schade aan alle opstallen. Deze opstallen werden met behulp van giften en inzet van veel vrijwilligers opgebouwd. Gelukkig zijn geen dieren getroffen door het natuurgeweld. Wel kwamen de dieren in alternatieve- en tijdelijke woonruimte terecht. De tijdelijke bewoners van de voliere (hieronder) waren er daarvoor ‘als de kippen bij’ Veilig achter het gaas. Vossen-proof?Vogelhut vol alpaca’s

De mensen die hier komen voor dagbesteding zijn geschrokken van de schade, maar blij dat mens en dier niet gewond zijn geraakt. Er wordt nog wel een geit en een kip vermist. “Ik was bang dat de dieren schrammen zouden hebben, maar gelukkig is dat niet zo”, zegt Zotji. Hij staat in de vogelhut. Dat is nu even tijdelijk o.a. het onderkomen voor de alpaca’s. Stijn is ondertussen de hokken van de konijnen aan het verschonen. “De varkens liggen nu hier binnen, bij de konijnen. Hoe ze zich voelen? Alsof ze op vakantie zijn”, lacht hij. Door het bomenverlies minder gelegenheid om ‘de kat uit de boom te kijken’ Maar ook de chef-kat van de Zorgboerderij past zich aan…Circkelzagen en euro’s

“Mensen stonden snel op het terrein met circelzagen en laarzen. Boswachters van de Waterleidingduinen komen zelfs na werktijd helpen. Daar krijgen we echt weer energie van om alles op te ruimen”, vertelt Jacqueline. Ook de burgemeester kwam gisteren nog langs om de schade in Vogelenzang met eigen ogen te bekijken. Jacqueline startte een crowdfundingactie om het herstel te kunnen bekostigen. Er wordt ruimhartig gegeven, maar we blijven nog steeds blij met iedere bijdrage. Bezoek de website van de Zebra zorgboerderij. Daarop treft u ook informatie over de wijze waarop u kunt doneren. Onderaan dit artikel de link naar de website.

Het terrein is momenteel nog te onveilig om te betreden. Sommige bomen staan op omvallen en er zijn werklieden met zware apparatuur bezig met opruim- en herstelwerkzaamheden.

Voor de website klik op

Sponsoring