Sinterklaas heeft ’t er druk mee: alle intochten regio Kennemerland op rij

Foto: Wim Meijer

Je kunt niet overal tegelijk zijn, hoewel… wat niemand lukt lijkt voor Sint  geen enkel probleem. Wellicht met dank aan zijn supergoede ‘logistieke Pieten’ lukt ’t de Goedheiligman om dit weekend acte de présence te geven in Alkmaar, Beverwijk, Haarlem, Heemskerk, Uitgeest, Castricum, Heemstede, Zandvoort, IJmuiden en Overveen.

Hieronder een overzicht van de Sinterklaasintochten in de regio Kennemerland en IJmond:

 • Alkmaar (zaterdag 16 november vanaf 13.30 uur)
  Op zaterdag 16 november komt de Goedheiligman weer aan in Alkmaar voor zijn jaarlijkse bezoek aan de stad.  Samen met zijn Pieten vaart de Sint over het Luttik Oudorp richting het Waagplein. Daar zet hij met Amerigo rond 13.30 uur voet aan wal, om vervolgens met zijn paard én Pieten een uitgebreide tocht door Alkmaar te maken. Na het welkomstwoord van de burgemeester op het Waagplein start de Sint zijn tocht door de binnenstad op De Mient. Uiteraard slaat hij de Langestraat, Koorstraat en natuurlijk de Laat niet over.
  Rond 15.00 uur arriveert de Sint bij Winkelcentrum De Mare. Tot slot brengt hij om 16.45 uur een bezoek aan het Noordwest-ziekenhuis om daar cadeautjes uit te delen aan de kinderen.
 • Beverwijk (zaterdag 16 november vanaf 17.00 uur)
  Op zaterdag 16 november (tijdstip volgt zsm) is het eindelijk zover! Sinterklaas gaat dan weer op een geweldige manier in Beverwijk aankomen. In een mooi verlichte haven zal hij door heel veel kinderen en ouders binnengehaald worden. De Burgemeester van Beverwijk en alle ouders en kinderen zullen vol spanning wachten, totdat zijn pakjesboot in onze mooie haven aanmeert. Vorig jaar was de Sint blij jullie allemaal weer te zien in Beverwijk en natuurlijk hoopt hij jullie dit jaar weer feestelijk te kunnen begroeten.
  De Glutenvrije Piet is ook aanwezig bij Sinterklaas Intocht van Beverwijk. De glutenvrije piet voorziet kinderen met een gluten intolerantie van glutenvrije pepernoten. In Nederland zijn ruim 30.000 kinderen die om medische redenen een strikt en levenslang glutenvrij dieet moeten volgen. De intocht van Sinterklaas is voor hen vaak niet zo’n leuk feest. Ze mogen de pepernoten niet eten en high five met de Pieten gaat ook al niet (kruimels op de handschoen). Een Sinterklaasfeest is juist voor alle kinderen! De NCV is daarom de afgelopen weken samen met veel enthousiaste vrijwilligers hard aan het werk gegaan om ervoor te zorgen dat glutenvrije kinderen onbezorgd Sinterklaas kunnen vieren. Bij de intocht van Sinterklaas in diverse gemeenten zal daarom ook dit jaar dankzij de NCV een Glutenvrije Piet meelopen en glutenvrije pepernoten uitdelen.
  De gluten Piet herken je aan zijn groene tas, maar wil jij dat de Gluten Piet jou herkend? Kleur dan deze kleurplaat in en neem hem mee naar de intocht!
 • IJmuiden (zaterdag 16 november vanaf 12.20 uur)
  In IJmuiden belooft de intocht van Sinterklaas ook weer een gezellig feest voor jong en oud te worden. Op zaterdag 16 november komt de Sint rond 12.20 uur aan op de Loswalkade. Vanuit daar vertrekt hij naar het Kennemerplein waar hij rond 13.10 uur aan zal komen. Rond 15.15 uur komen de Sint en zijn Pieten aan op Plein 1945. Daar start om 15.00 uur het programma. Om 15.45 uur is de intocht afgelopen.
 • Castricum (zaterdag 16 november vanaf 13.15 uur)
  Ook dit jaar vereert Sinterklaas Castricum met een bezoek. Je kunt de Sint en de Pieten gedag zeggen bij aankomst, bij Winkelcentrum Geesterduin. Na een dansje en een liedje vertrekt hij met zijn Pieten voor een tocht door het dorp. Vanaf 15.00 uur is de Sint eregast op het grote Sinterklaasfeest in de Pancratiuskerk. Vergeet niet om een kaartje te kopen voor dit leuke feest!
  Tijden:
  13.15 uur Sinterklaas en de Pieten in Winkelcentrum Geesterduin
  14.00 uur Rondtour door centrum
  15.00 uur Sinterklaasfeest (1e voorstelling)
  16.30 uur Sinterklaasfeest (2e voorstelling)
  Entree: Gratis kijken naar de aankomst van de Sint en de roundtour.
  Route
  Van Winkelcentrum Geesterduin over de Soomerwegh langs het gemeentehuis naar de C.F. Smeetslaan, vervolgens rechtsaf naar de Prinses Beatrixstraat. Aan het einde, linksaf door de Torenstraat, via de Pernéstraat en de Geelvinckstraat naar de Burgemeester Mooijstraat. Ten slotte linksaf richting Dorpsstraat richting de Pancratiuskerk (Dorpsstraat 113-115), waar het grote Sinterklaasfeest plaatsvindt.
 • Heemstede (zaterdag 16 november vanaf 12.30 uur)
  De goedheiligman komt in Heemstede een dagje eerder aan dan in Haarlem. Op zaterdag 16 november rond 11.30 uur komt hij met de boot aan bij de Herfstlaan (bij het molentje). Rond 12.30 uur vertrekt de Sint met zijn Pieten naar het raadhuis. Daar staat de burgemeester van Heemstede, Astrid Nienhuis, klaar om Sinterklaas te ontvangen. Daarna gaat de Sint handjes schudden op het plein en is er een dansdemonstratie.
 • Intocht Haarlem (zondag 17 november vanaf 13.00 uur)
  Op zondag 17 november zal Sinterklaas met zijn Pieten een bezoek brengen aan de binnenstad van Haarlem.Net als voorgaande jaren heeft de Sint het pittoreske Haarlem uitgekozen om zijn boot (omstreeks 13.00 uur) aan te leggen aan de kade van het Spaarne (voor de Koudenhoorn, t.o. de Valkestraat en ter hoogte van Teylers Hofje). De pakjesboot komt vanuit de richting van Heemstede aangevaren.
  Het zal ook dit jaar weer gezellig worden met zingende, dansende en vrolijke Pieten. Nadat de Sint voet aan land heeft gezet stapt hij op de rug van Amerigo om een rondrit door de stad te maken. Aangekomen op de Grote Markt wacht hem een vrolijk ontvangst met de burgemeester als één van de gespannen wachtende Sint-fans. Sinterklaas zal op het buitenpodium plaatsnemen waar hij voor elk kind de tijd neemt om op te foto te gaan.
  Route:
  De stoet zal ongeveer vanaf Teylers Hofje vertrekken en via het Donkere Spaarne, Spaarne op de kruising met de Damstraat rechtsaf slaan en via de Oude Groenmarkt door de Grote Houtstraat gaan. Bij het Proveniershof zal de stoet de Gierstraat in gaan om vervolgens linksaf de Gedempte Oude Gracht op te gaan. Ter hoogte van de Zijlstraat slaat zij rechtsaf en daar waar de Nieuwe Groenmarkt aan de linkerhand verschijnt gaan Sint, Amerigo en Pieten verder via de Nieuwe Groenmakt, de Krocht en Smedestraat naar de Grote Markt waar de Sint rond 14.00 uur door de Burgermeester wordt ontvangen.
 • Heemskerk (zondag 17 november vanaf 12.30 uur)
  Zondag 17 november 2019 wordt het weer één groot feest als Sinterklaas samen met alle Pieten naar Heemskerk komen! Hieronder de (verwachte) tijden van het Sinterklaasfeest:
  12.30 uur Alle Pieten komen naar het Nielenplein toe
  13.00 uur Ophaaltocht richting Marquette
  13.30 uur Intocht Sinterklaas vanaf Marquette
  14.30 uur Welkomstfeest op het Pietenplein
  15.00 uur Defilé bij het podium
  16.00 uur Einde Sinterklaasfeest
  Let op! Ook dit jaar loopt er een Glutenvrije Piet mee, speciaal voor kinderen met een glutenintolerantie. Je kunt deze Piet herkennen aan een schort met speciaal logo erop.
 • Uitgeest (zondag 17 november vanaf 12.00 uur)
  Sinterklaas komt ook dit jaar in Uitgeest aan in de Gemeentehaven, op zondag 17 november om 12.30 uur. Jullie kunnen met sloepen de stoomboot van Sint tegemoet varen en hem verwelkomen in Uitgeest.
  Kom je Sinterklaas ook verwelkomen in Uitgeest? Als je de Sint en zijn Pieten binnen wil halen dan is het wel zaak dat je om 12 uur aanwezig bent bij ‘Lekker aan de haven’ (Lagendijk 1), want het vertrek met de sloepen is daar rond 12.20 uur. Na dit warme welkom kan je de Sint weer ontmoeten in het dorp.
 • Overveen (zondag 17 november vanaf 15.00 uur)
  De Sint heeft het maar druk, want hij komt ook nog aan in Overveen. Op zaterdag 17 november komt hij per trein om 16.00 uur aan. Hij wordt ontvangen door de burgemeester en de activiteiten duren tot 17.30 uur. Vanaf 15.00 uur begint het feestje al met het Pietenorkest de Melopieten op de Bloemendaalseweg. Het podium staat ter hoogte van nummer 251. Vanaf 15.30 uur kun je samen met het orkest naar station Overveen wandelen.
 • Zandvoort
  En ook dit jaar maakt Sinterklaas zijn intocht vanuit de zee. Op zondag 17 november komt de Goedheiligman met zijn Pieten aan om 12.00 uur op het strand ter hoogte van de rotonde (Jutters MuZEEum). Dan gaat hij ter paard door de Kerkstraat naar het Raadhuis waar de burgemeester de Sint ontvangt en de kinderen liedjes kunnen zingen.
 • Santpoort-Noord
  De intocht van Sinterklaas in Santpoort-Noord is een weekje later. Op zaterdag 23 november komt hij aan in de Hoofdstraat. Om 15.00 uur vertrekken de Sint, Pieten en muzikale stoet vanaf de Hagelingerweg ter hoogte van Drogisterij Visser. Op het Frans Korstanjeplein staat een podium waar de kinderen de Sint en zijn Pieten kunnen toezingen.