Kerstavond en Kerstnacht 2019 Dorpskerk Bloemendaal massaal beleefd

Foto: Charles Duijff

Jong en oud kwamen kerstavond 2019 in groten getale naar de Dorpskerk van Bloemendaal. Traditioneel was er eerst de lichtjesoptocht voor de kleintjes, die leidde naar de kerk, waar Remco Veldhuis vertelde over de geboorte van Jezus. Dat gebeurde in twee ‘sessies’, om 19:00 uur en om 19:30 uur.

Tekst en foto’s: Charles Duijff (klik op een foto voor uitvergroting)

Het was aanzienlijk drukker dan in 2018, ondanks de wat mindere weersomstandigheden. Het bleef overigens grootdeels droog.Bij binnenkomst in de Kerk en tijdens de diensten zong een ‘Engelenkoor’ samengesteld door ouders van leerlingen van de Koningin Wilhelminaschool te Overveen bekende kerstliederen. ‘KWS’-Engelen dus…Hieronder Remco Veldhuis. Hij bracht het geboorteverhaal van Jezus op een vlotte- en komische wijze. Jong en oud hing aan zijn lippen….. Na de tweede bijeenkomst werd ook buiten gezongen en las burgemeester Elbert Roest uit het Lucas-evangelie over de geboorte van Jezus. Jozef en Maria waren te bewonderen en de herders hadden hun schapen bijeen gebracht Jozef en Maria en het kindje Jezus Rond 21.00 uur begon de eerste Kerstviering met als één van de openingsliederen ‘Komt allen tezamen’. Daarbij werd het orgel bespeeld door Agnes van Bekkum. Overige muzikale intermezzo’s werden verzorgd door harpiste Merel Naomi Brouwer en Bastiaan Ragas Hieronder naast de jonge dame links Bastiaan Ragas. Hij zong en begeleidde zichzelf op de vleugel.Het dochtertje van Lalita de Goederen van Lamsweerde blijkt ook de harp te bespelenDominee Ad van Nieuwpoort hield een inspirerende preek, mede gebaseerd op het onderstaande:

Bron: website Kerkplein Bloemendaal: Deze dagen trekken wij het aloude verhaal over het kind in de kribbe van Bethlehem vol verwachting naar ons toe. We gaan het bezingen met die bekende, vaak kinderlijke liedjes. Kerstfeest is immers ook het feest van de herhaling en de herkenning. Ankerpunten uit onze jeugd stellen zich present. En als het goed is, worden we allemaal weer even als kinderen die staren naar de kribbe. We zien een weerloos kind liggen. Zonder spierballen en façades. Het ligt er naakt en kwetsbaar, zoals we zelf allemaal in wezen zijn. Zó wil het Bijbelverhaal het over ‘God’ hebben. Zó en liever niet anders. Een revolutionair beeld. Niet die almachtige, alomtegenwoordige Godheid, maar een hulpeloos kind in de kribbe. Dat kind moet deze dagen gaan uitleggen waarover het gaat in ons leven en misschien ook wel in ons sterfelijke bestaan. Misschien wil het verhaal wel zeggen dat we een lotgenoot hebben in goede en minder goede tijden. Dat er iemand is die weet wat leven en sterven is. Die de afgrond in ogen heeft gekeken. Iemand die ons leven heeft geleefd en onze dood is gestorven. Zware woorden misschien. Maar als het lukt om dat kind in ons geboren te laten worden, kon deze boodschap ons nog weleens te pas komen. Juist in kwetsbare tijden. Kerst gaat over de mogelijkheid van een nieuw begin. Ook voor ons. We mogen gerust onze maskers even afleggen en worden als een kind Voor wie de audio-registratie van deze volledige kerkdienst nogeens wil beluisteren, u treft een link onderaan dit artikel. Namens de redactie van www.bloemendaal.nieuws.nl fijne feestdagen, een goede jaarwisseling en een gezond- en vredig 2020. Geniet verder van de foto’s (Alles kunt u vrij gebruiken) Link naar het AUDIOBESTAND van de 1e dienst

Cookieinstellingen