Gemuteerd konijnenvirus eist vooral slachtoffers in zuiden van Noord-Holland

NOORD-HOLLAND De nieuwe variant van de konijnenziekte Rabbit Hemorraghic Disease (RHD) heeft vooral slachtoffers gemaakt in het zuidelijk deel van Noord-Holland. Exacte cijfers zijn er niet, maar sectie op konijnenkadavers heeft aangetoond dat het gemuteerde virus in meerdere gemeenten in onze provincie heeft toegeslagen

Dat blijkt uit onderzoek van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Sinds december vorig jaar krijgen de onderzoekers uit diverse delen van het land meldingen over acute sterfte onder konijnen. Al snel werd gedacht aan RHD, een vermoeden dat na onderzoek bleek te kloppen. 

Lees ook: Konijnen sterven massaal aan dodelijk gemuteerd virus: “Genezing is onmogelijk”

Uit een door de universiteit opgesteld kaart van Nederland, blijkt dat de ziekte vooral voorkomt in gemeenten in het zuiden van Noord-Holland. Onder meer in Haarlemmermeer, Bloemendaal, Heemskerk en Zaandam zijn konijnen met RHD2 aangetroffen. De enige ‘besmette’ gemeente noordelijker dan Heemskerk is Enkhuizen.

Lees ook: Onderzoek bevestigd dodelijk gemuteerd konijnenvirus

De diagnose RHD2 werd zes jaar geleden voor het eerst gesteld in Frankrijk. Sindsdien heeft de ziekte zich langzaam over Europa verspreid. Hoewel Noord-Holland aanvankelijk buiten schot leek te blijven, zijn er volgens de onderzoekers met dank aan microscopisch onderzoek inmiddels ook in onze provincie gevallen aangetoond.  

Lees ook: Dodelijk gemuteerd konijnvirus rukt op naar Noord-Holland

Konijnen die besmet zijn met het gemuteerde virus sterven vaak binnen twee à vijf dagen. Symptomen van de ziekte zijn benauwdheid, koorts, bloedingen of trillen. Vergeleken met RHD1-virus sterven er minder konijnen aan het RHD2-virus. Konijnen die het overleven, houden wel lang last van ziekteverschijnselen.  

Een behandeling is er nog niet, maar konijnen kunnen wel preventief worden ingeënt tegen het RHD-virus. 

 

Cookieinstellingen