Dorpskerk Bloemendaal: Inspirerende stelingnames in navolging van Maarten Luther

Foto: Charles Duijff

500 jaar geleden spijkerde kerkhervormer, monnik en professor Maarten Luther zijn stellingen op de deur van de slotkerk van Wittenberg.  In de dorpskerk van Bloemendaal werden dinsdag 31 oktober 2017 (en dus 500 jaar na het begin van de Reformatie) eveneens serieuze stellingen aan de deur bevestigd. Het werden er geen 95 zoals bij Luther en spijkers kwamen er niet aan te pas, maar er was variatie in stellingnames volop.

De slotkerk van Wittenberg Duitsland

Op vele plaatsen in Nederland en in andere landen, waaronder natuurlijk Duitsland werd stilgestaan bij deze historische gebeurtenis. Zo ook in de goed gevulde Bloemendaalse Dorpskerk. Bij binnenkomst werden de bezoekers verwelkomt met het ‘Strijkje van Café Noir. (Klik op onderstaande foto’s om ze te vergroten)Dominee Ad van Nieuwpoort introduceerde allereerst mevrouw Juub van Werkhoven (hieronder), voormalig dominee van de protestantse gemeente Edam, die de kerkbezoekers bijzonderheden vertelde over Maarten Luther.Vervolgens liet mevrouw Hanna Rijken de kerkbezoekers kennis maken met bijzondere liturgische liederen. Hanna Rijken is theoloog en musicus, zij is promovendus aan de Protestantse Theologische Universiteit te Amsterdam en werkt aan een dissertatie inzake de Anglican Choral Evensong in Nederland. Sinds 2016 is ze verbonden aan het Rotterdams Conservatorium als docent Liturgiek. Hanna is oprichter en dirigent van het Vocaal Theologen Ensemble powered by PThU. Onderaan dit artikel treft u een link naar haar website en meerdere relevante websites in samenhang met dit artikel. Hanna beschikt over een prachtige zangstem en zij liet het kerkgezelschap ondermeer in Canon-vorm zingen. U kent het vast nog van uw schooltijd, waar de canon meestal werd geoefend met ‘Vader Jacob’. Hanna heeft dit gedurende deze gezellige bijeenkomst met diverse liturgische liederen meerdere malen met het publiek geoefend. Daarbij werd vakkundige ondersteuning verleend door organist Dirk Out Het belangrijkste deel van de bijeenkomst werd gereserveerd voor de stellingnames. Ad van Nieuwpoort introduceerde de diverse personen, die na motivatie van hun stelling net als Luther de tekst op de kerkdeur bevestigden. Hieronder de dames van het prachtige blad ‘B’ Rijk voorzien van illustraties en interessante artikelen. Hun stelling: ‘Oordelen schept afstand. Een wijs mens oordeelt niet maar stelt vragen en luistert’ Het blad B valt overigens komende dagen gratis in de brievenbus van Bloemendalers….Bastiaan Ragas hekelt het cynisme van sommigen als het om religie gaat. Hij is voor stopzetting van de voortschrijdende secularisering….  Volgende stelling: Het Christelijk geloof dient haar plek op te eisen en zo haar kwetsbare natuur te beschermen tegen het cynisme, vervlakking en wetenschappelijk denken.Stelling Pim Ockeloen: Wij moeten weer terug naar de maatschappelijke ordening volgens het Rijnlandse model en niet het Angel Saksische model Nog enkele stellingen:

De elitekerk concurreert met de linkse kerk: ‘De Overheid’

Geef een armer kind uit je omgeving kans om net zo ver te komen als jouw kind en voorkom zo een klassenmaatschappij…

De mythe van de goede vreemdeling is de bron van de permanente twijfel. Dat is de kern van het Christendom en bron van de vooruitgang (Henri Baudet Het Paradijs op aarde 1959)

Alle ingrediënten van de gedroomde samenleving liggen hoog opgetast, maar we moeten ze wel willen zien

Werk is meer dan je beroep…werk is beroep en roeping

Een partij die uit naam van Jezus handelt dient te allen tijde te staan voor een humaan asielbeleid en het bewaken van mensenrechten Rudger Bremer (hieronder) plaatste de volgende stelling: Op het grondvlak hebben protestanten en katholieken elkaar al lang weer teruggevonden

Rudger was blij mee te kunnen doen aan deze bijeenkomst (mee te kunnen doen met een stelling). De groeiende oriëntatie van de Protestantse Kerk en van de BOAZ parochies blijkt uit Areopagus (PKN) en leerhuis-programma’s (BOAZ) BOAZ staat voor Bloemendaal-Overveen-Aerdenhout-Zandvoort. Rudger haalde ook aan: Op 5 nov 17.00 uur Choral Evensong at BOAZ, een unieke Engelse traditie in Overveen, met als gastpredikant dominee Ad van Nieuwpoort! Ik citeer Rudger: ‘Mijn ondervinding in vrijwilligerswerk en ouderenpastoraat is dat met toenemen van de leeftijd het onderscheid in geloofsbeleving in Protestantse- en Katholieke vorm afneemt. Nu al >30 jaar bestaat de praktijk van een gezamenlijke Pinksterviering die streeft naar eenheid in geest en waarheid.

Ook Sander van Walsum (foto Volkskrant) leverde een bijdrage

Na afloop was er een heerlijk drankje (o.a. Lutherbier) en Duitse warme worst….

Hierna de beloofde website-links:

Luther en kerkmuziek: Luther en kerkmuziek

Link Website Dorpskerk:

Welkom bij de Dorpskerk van Bloemendaal

Website Hanna Rijken klik op ‘home’

Home

Cookieinstellingen