Bouw nieuwe natuurbrug Duinpoort en verbetering aan het spoor tussen Overveen en Zandvoort (zie ook filmpje)

Foto: Charles Duijff

ProRail werkt al 5 dagen aan het spoor tussen Haarlem en Zandvoort om het spoor in goede conditie te houden. Bovendien wordt een landhoofd geplaatst voor de nieuwe natuurbrug Duinpoort. Dit duurt nog tot en met zondag 26 november. Deze werkzaamheden maken deel uit van een project waarbij de Provincie Noord-Holland samenwerkt met Rijkswaterstaat en ProRail aan het ontsnipperen van de natuurgebieden.

Dit Meerjarenprogramma Ontsnippering (MJPO) verbindt natuurgebieden in Nederland focust zich op de bestaande knelpunten bij de rijkswateren en -(spoor)wegen. Het oplossen van knelpunten uit het MJPO is de laatste jaren voortvarend opgepakt. Dat is terug te zien in het grote aantal aangelegde faunatunnels en ecoducten in Noord-Holland.

Spoorvernieuwing in het midden van de duinen

Het spoor tussen Haarlem en Zandvoort krijgt een grote beurt: De ballast en dwarsliggers bij de spoorbrug Overveen worden vernieuwd en een wissel alsmede een stootjuk bij station Zandvoort wordt geplaatst.  Spoorbrug in Overveen (afbeelding)

Natuurbrug Duinpoort

Tegelijkertijd wordt gebouwd aan een landhoofd van de nieuwe natuurbrug Duinpoort, zodat dieren veilig het spoor kunnen oversteken. De natuurbrug is klaar in de zomer van 2018. Het werken in de duinen is mogelijk omdat een bouwweg langs het spoor werd aangelegd, waarover materialen worden aan- en afgevoerd. Aan het eind van de bouwweg is een grote lus aangebracht, zodat het bouwverkeer makkelijker kan draaien, bijvoorbeeld bij het plaatsen van de toekomstige dakliggers van de in aanbouw zijnde natuurbrug. Het landhoofd bestaat uit een aantal lagen ingepakt ‘gewapend’ zand. Onderaan dit artikel treft u website-links waarbij u meer informatie kunt krijgen over technische details. Soms is de ondergrond dusdanig samengesteld, dat heipalen moeten worden aangebracht. Na onderzoek van de grond op deze specifieke plaats blijkt met ‘landhoofden’ te kunnen worden volstaan. Op de afbeelding hieronder ziet u het materiaal waar tussen het ‘gewapende’ zand wordt aangebracht. Afgraven grijs duinzand

Over de vele soorten zand die bestaan treft u op het internet de nodige informatie. Zand in het duingebied wordt ‘grijs zand’ genoemd en heeft een belangrijke functie (o.a. waterzuivering) in het duingebied. Op de plaats waar de natuurbrug wordt gebouwd gaat men zeer zorgvuldig om bij afgraven van dit zand. De infrastructuur rond de brug zal wat betreft de noodzakelijke graafwerkzaamheden zoveel mogelijk worden hersteld waar het gaat om het afgegraven duinzand….hieronder de spoorbaan richting Zandvoort FILMPJE WERKZAAMHEDEN (bekijk in HD)

De algehele planning van de werkzaamheden

Het spoor richting Overveen en Zandvoort Website-links

INFO NJPO

en

PRORAIL

Cookieinstellingen