Eye Care Foundation viert 40-jarig bestaan

18 sep , 19:23 Nieuws
gr foto1
Bloemendaal - Eye Care Foundation heeft op woensdag 17 september de start van zijn 40e jubileumjaar ingeluid in het gemeentehuis van Bloemendaal. Daarbij werd stilgestaan bij het doel van deze stichting, die onnodige blindheid wil voorkomen en genezen in onder andere Nepal, Laos, Cambodja, Vietnam en Tanzania.
Bron tekst:  Lalita de Goederen van Lamsweerde  Foto's Charles Duijff
80% van oogziekten simpel te genezen
 Vaak door het opleiden van artsen ter plekke, het verstrekken van goede brillen en het uitvoeren van simpele staaroperaties zijn oogziekten vaak simpel te genezen. Oogarts Gerard Smith, één van de Bloemendaalse oprichters, vertelde aan de circa honderd aanwezigen in het gemeentehuis hoe de stichting in 1984 haar activiteiten startte. Tevens vertelde hij over de ontwikkelingen in de oogzorg wereldwijd in de afgelopen 40 jaar en de veranderende rol van de oogarts in de landen waar de stichting actief is. Eye Care Foundation is in 1984 opgericht op initiatief van Nederlandse oogartsen en verpleegkundigen. De eerste oogkampen in Nepal werden jarenlang door de Nederlanders geleid vanwege het gebrek aan gespecialiseerde artsen in dit land. De Nepalezen moesten voor bijvoorbeeld staaroperaties hun heil zoeken in India. In 1986 werd dankzij een sponsoractie in Nederland en Japan het eerste oogziekenhuis geopend in Sitapur, de tweede stad van Nepal. Hieronder Gerard Smith
<br>
Gerard Smith: 'Aan onderstaand koffertje met inhoud had een oogarts genoeg om zijn voornaamste werk te kunnen doen...
Een tweede oogziekenhuis werd geopend in 1997 in Mechi. De twee ziekenhuizen draaien nu geheel zelfstandig met eigen opgeleid personeel en een opleidingscentrum voor oogartsen en verpleegkundigen. Directeur van de in Amsterdam gevestigde Eye Care Foundation Björn Stenvers: ‘De ontwikkeling van de oogzorg in Nepal, het land waar Eye Care Foundation begon, is voor ons de ideale standaard hoe de stichting wil werken. De Nepalezen hebben van de Nederlandse oogartsen het estafettestokje overgenomen en zijn geheel zelfstandig. Natuurlijk ondersteunen wij de ziekenhuizen nog met donaties, kennis en apparatuur. Deze manier van aanpak hanteren wij ook met succes in de andere landen. Een Staaroperatie zorgt voor een meer stabiele toekomst. Wereldwijd zijn er 1,1 miljard mensen die blind of slechtziend zijn. Maar liefst 80% van deze gezichtsbeperking is te voorkomen of te behandelen. 89% van de mensen met een visuele handicap woont in één van de lage lonenlanden. In deze landen leidt blindheid tot grote economische en sociale problemen. Blinde mensen kunnen doorgaans zelf niet meer werken en zijn afhankelijk van familieleden en vrienden. Een staaroperatie of het aanmeten van een bril geeft hen weer zicht op een toekomst. Ze kunnen weer naar school, kunnen weer werken of voor hun kinderen en kleinkinderen zorgen. Hieronder directeur Eye Care Foundation Björn Stenvers
Oprichters De stichting werd in 1984 opgericht door de oogspecialisten Gerard Smit en Peter de Boer, en Leendert Parlevliet en Aad Hemelaar. Oogarts Gerard Smit was in begin jaren tachtig voor vakantie in Nepal. Hij verwonderde zich dat er slechts 3 oogartsen in heel Nepal waren, een land met 18 miljoen inwoners. Terug in Nederland besloot hij actie te ondernemen om meer oogartsen en een betere oogheelkunde in Nepal te realiseren. Toen de Lions­club in Haarlem en een puzzelactie in het tijdschrift de Libelle een miljoen gulden opbracht, was de stichting geboren. In de daaropvolgende jaren werden twee ziekenhuizen gebouwd. Tegenwoordig werkt Eye Care Foundation in 7 landen met lokale partners. De afgelopen 40 jaar zijn er meer dan 800.000 staaroperaties gedaan, kregen 7 miljoen mensen oogonderzoek, en werden meer dan 400 oogartsen en werd 40.000 ondersteunend oogpersoneel opgeleid.
De droom van de stichting is een ​​einde te maken aan vermijdbare blindheid en slechtziendheid en zo de sociaal-economische en sociaal-culturele positie van kwetsbare mensen te verbeteren, zodat ze hun volledige potentieel kunnen benutten. De stichting is afhankelijk van sponsoring en donaties. Het kantoor van Eye Care Foundation is gevestigd in Amsterdam en is actief in Ecuador, Suriname, Tanzania, Cambodja, Vietnam, Laos en Nepal. Tijdens het 40-jarige jubileumjaar wordt deze heugelijke gebeurtenis met meerdere activiteiten gevierd. Aanstaande zondag 22 september gaat een groep van 100 personen aan de Dam tot Damloop meedoen om zoveel mogelijk geld op te halen voor de Eye Care Foundation. Van 18 tot 27 oktober is er een jubileumreis georganiseerd voor 15 donateurs naar Nepal. Dan wordt o.a. het eerste en belangrijkste oogziekenhuis bezocht dat 31 jaar geleden dankzij de opbrengst van de Libelle puzzelactie en de Lionsclub gebouwd is. Eind januari 2025 tijdens de Nieuwjaarsborrel lanceert Eye Care Foundation een nieuw boek over het ontstaan van de stichting.
Ook waarnemend burgemeester van Bloemendaal sprak de aanwezigen toe
Hieronder enkele foto's in willekeurige volgorde
KLIK HIER voor de website van de Eye.Care `Foundation