Bloemencorso Bollenstreek 2024 gepresenteerd in jubilerend Keukenhof

Foto: Wim Meijer Fotografie

BOLLENSTREEK – Maandag 8 april werd in het Oranje Nassau Paviljoen in Keukenhof het Bloemencorso Bollenstreek gepresenteerd door Willem Heemskerk, voorzitter van het corso samen met  Sandra Bechtold, algemeen directeur van Keukenhof. Het Bloemencorso Bollenstreek rijdt op zaterdag 20 april 2024 weer de kleurrijke 42 kilometerlange route van Noordwijk naar Haarlem. De avond ervoor rijdt het corso feestelijk verlicht door Noordwijkerhout. Tijdens de presentatie werden de nodige wetenswaardigheden en nieuwtjes rond het corso  bekendgemaakt.

(tekst en foto: Wim Meijer / Charles Duijff – Video: 023TVOnline)

Als de Keukenhof is geopend begint het toeristisch seizoen pas echt in Nederland
Sandra Bechtold, die als eerste het woord nam, onderstreepte het grote belang van samenwerking tussen Keukenhof en de Corso-organisatie voor de sector. “Belangrijk om de sector in het zonnetje te zetten en de regio en heel Nederland te blijven vertellen over het verhaal van de bloementeelt. Vanuit Keukenhof, als versterking van het voorjaarsseizoen. De bloemententoonstelling en de corso zijn van groot economisch belang voor de toeristische sector!”

“Als de Keukenhof is geopend begint het toeristisch seizoen pas echt in Nederland”, aldus Sandra Bechtold, voor wie het dit jaar voor ’t eerst is dat ze dit unieke bloemenevenement meemaakt in haar hoedanigheid van directeur Keukenhof. “Niet voor niets heeft Unesco de corsocultuur op de lijst van immaterieel erfgoed geplaatst, iets waar we met z’n allen heel trots op moeten zijn”. Sandra benadrukte ook de verantwoording voor de veiligheid waarin het corso moet plaatsvinden en de samenwerking tussen partijen om die veiligheid te waarborgen.

Uiteraard maakte Sandra ook van de gelegenheid gebruik om nog even extra aandacht te schenken aan het 75-jarige jubileum van Keukenhof en de daaraan gekoppelde evenementen. Allereerst zal Keukenhof tijdens het corso aanwezig zijn met een eigen praalwagen, waarop highlights van het bloemenpark herkenbaar zullen zijn, zoals het witte paard en de molen.

Daarnaast zal het jubileum nog extra worden gevierd in de vorm van een jubileumconcert in het park op woensdag 8 mei, de vooravond van Hemelvaartsdag. Omroep Max maakt een TV-registratie van het concert, dat later op TV zal worden uitgezonden.

Ook Willem Heemskerk, voorzitter van Bloemencorso Bollenstreek, kwam tijdens de presentatie met enkele nieuwsfeiten. Uiteraard waren daar de vaste aankondigingen  van evenementen rond het corso, zoals de opbouwdagen in Tennishal de Klinkenberg in Sassenheim, het Lichtjescorso in Noordwijkerhout op de vooravond van het corso, de opstelling van het corso op de Boulevard in Noordwijk, de 42 kilometer lange tocht van Noordwijk naar Haarlem, en de feestelijke zondag in Haarlem, waar de praalwagens nog de hele dag voor het publiek staan opgesteld.

(Lichtjescorso (foto: Charles Duijff)

Praalwagen Dutch Grand Prix 
Maar er was ook bijzonder nieuws, en in dit geval zelf nieuws met betrekking tot het corso van 2025. Voor die editie is het thema van één praalwagen al bekend. Het is een praalwagen die gebouwd wordt in het kader van de Dutch Grand Prix. Willem Heemskerk hierover: “Deze unieke praalwagen zal voor het eerst aan de hele wereld worden getoond tijdens de Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix in augustus 2024. De tweede keer dat deze praalwagen een miljoenenpubliek aantrekt is natuurlijk op 12 april 2025. We zijn uiteraard heel blij en vereerd met de samenwerking met de organisatie van de Dutch Grand Prix. Samen hebben we een unieke wagen ontworpen die, geheel passend bij de belofte van de Nederlandse Grand Prix, een voorbeeld is van nog niet eerder vertoonde pure Holland Promotie. Deze praalwagen zal voor het eerst aan de wereld getoond gaat worden, voorafgaand aan de presentatie van de coureurs, tijdens de zogenaamde ‘drivers parade’. 

Vriendenparade kondigt Bloemencorso Bollenstreek 2024 aan
Ook aandacht tijdens de presentatie voor de Stichting Vrienden Bloemenbollenstreek die voor het tweede jaar op rij er voor zorgt dat Bloemencorso Bollenstreek met een heuse Vriendenparade wordt aangekondigd bij het corsopubliek. Ook deze keer rijdt de Vriendenparade zo’n vijf minuten vooruit op het Bloemencorso Bollenstreek en zorgt voor een vrolijke muzikale presentatie waarbij heerlijke stroopwafels worden verkocht. Ingegeven door het feit dat commercie niet past bij Immaterieel Erfgoed is de Vriendenparade ingezet. Deze invulling is uitstekend bevallen. Met de Vriendenparade stralen de Vrienden van Bloemencorso Bollenstreek zodoende opnieuw hun duurzame manier van werken aan verbinding en samenwerking uit. Zo bestaat de Vriendenparade onder meer uit een led-wagen waarop middels twee 7 m2 grote schermen de hele route alle logo’s van de bijna 100 business partners digitaal worden getoond en met het corsopubliek verbindt. De Vriendenparade wordt aangevuld met elektrisch aangedreven wagens voor ondersteuning waaronder het vervoer van materialen en de merchandise wagen van waaruit authentieke Hollandse stroopwafels worden verkocht. Dit wordt gedaan in eigen beheer waarbij wordt samengewerkt met de lokale scoutinggroepen. Een topper in de Vriendenparade is ook de DJ wagen waarop lokale DJ’s het corsolievende publiek langs de route muzikaal zullen vermaken.

Vrienden ook aanwezig tijden opbouwdagen
Stichting Vrienden Bloemencorso Bollenstreek staat volgens vriendenvoorzitter Henk van Ewijk voor verbinding en samenwerking tussen particulieren, ondernemers en anderen en is opgericht om zakelijke (business partners) en particuliere vrienden te werven. “Met de funding die we met Business partners en particulieren vrienden genereren dragen we zorg voor een duurzaam en innovatief Bloemencorso Bollenstreek voor de toekomst. Tijdens de opbouwdagen van het corso in Tennishal de Klinkenberg zijn zoals altijd bezoekers welkom en kunnen zij op het Horecaplein terecht voor een hapje of drankje. De exploitatie van het Horecaplein is namelijk ook in handen van de Vrienden van Bloemencorso Bollenstreek. Overigens organiseert het bestuur van de vriendenstichting niet alleen in de dagen rond het corso, maar ook op andere momenten in het jaar, activiteiten om alle vriendschappen te onderhouden. Denk bijvoorbeeld aan een netwerkontbijt, een fietstocht of bedrijfsbezoek.

Als afsluiting van de presentatie overhandigde Willem Heemskerk nog een bloemenhart aan Sandra Bechtold, waarmee de toon voor de komende anderhalve week is gezet.

In die anderhalve week meer aandacht op Nieuws.nl voor alles rond Bloemencorso Bollenstreek 2024.

 

Cookieinstellingen