Zoals de zon de bloemen kleurt, zo kleurt de kunst het leven

Foto: Barta de Broekert

Eindelijk gaat galerie Bloemendaal na vijf maanden weer open met een voorjaarstentoonstelling. Gelukkig valt in deze coronatijd de galerie onder de categorie ‘winkels’.

Zoals de zon de bloemen kleurt, zo kleurt de kunst het leven luidt de blije- en warme titel van Voorjaarstentoonstelling in galerie Bloemendaal.

Bron galerie Bloemendaal:

De opening vindt plaats op vrijdag 21 mei om 13.00 uur en de galerie is dan open tot 17.00 uur.  De meeste kunstenaars zullen dan aanwezig zijn en kunnen u uitleg geven over hun werk. Galerie Bloemendaal is gevestigd aan de Bloemendaalseweg 46, Bloemendaal. De verdere openingsdagen- en tijden zijn: vrijdag, zaterdag, zondag van 13.00 -17.00 uur. Iedere zondag is Max Koning aanwezig.

Gelukkig, het staat al in onze aanhef, valt in deze coronatijd de galerie onder de categorie winkels. Kunst in de winkel mag, dat is kunst kijken en/of kopen. Musea moeten nog dicht, dat is alleen kunst kijken, dat is andere kunst. Het blijft natuurlijk discutabel, of kunst essentieel of niet essentieel is. Maar dat is van alle tijden. Ook Ludwig van Beethoven begreep dat destijds al, zoals blijkt uit zijn citaat: ‘De kunst? Wat zou ik zonder haar zijn? Ik weet het niet. Maar ik ben bang – ik zie wat honderden en duizenden zijn zonder de kunst!’

Mei is de maand van de lente, van nieuw geluid, van bloei en van Maria voor de gelovigen en van nieuw werk van de kunstenaars in Galerie Bloemendaal. De deelnemende kunstenaars zijn deels een keuze van Max Koning.

Wie exposeren?

De exposerende kunstenaars zijn Max Koning, Lian Pedroli, Barta de Broekert, Angeline Rood, Roos van Vlijmen, Floor de Bruyn Kops, Henk Zwanenburg, Joke Hoogendoorn en Marion van Harreveld.

Voor Max Koning heeft de stilte die verleden jaar over de wereld viel door de Corona-pandemie een extra gedrevenheid in de stilte van zijn atelier bewerkstelligd met als onderwerp de hoop van het nieuwe leven in de natuur.

Hij laat o.a. het werk ‘Bollenveld bij Vogelenzang’ zien, naast zes andere schilderijen. Alle afbeeldingen zijn aangeleverd door galerie Bloemendaal. Klik op een afbeelding voor uitvergroting….
Angeline Rood maakt objecten van papier. Papier vormt altijd de basis voor haar werk, in meerdere lagen, kleuren en vaak gecombineerd met draad. Zo ontstaan bijvoorbeeld grote ‘lappen’ of 3D-figuren. Soms keren specifieke vormen steeds weer terug.

Lian Pedroli maakt een impressie van haar verwondering over de explosie van geuren en kleuren. En zo probeert zij de lente te vangen op doek.

Roos van Vlijmen, beeldhouwer, laat een beschilderde replica zien van het Mariabeeld dat in 8-10-2000 is geplaatst in de wegkapel horende bij het huis : “Het Heiveld” te Helvoirt.

Floor de Bruyn Kops laat nieuw lichtvoetig werk over bloemen en bomen zien. Een pril begin van ontluikende natuur.

Henk Zwanenburg schetst vaak landschappen met daarin een auto, trein of boot, die soms bijna fotografisch zijn weergegeven. De omgeving wordt met een duidelijke knipoog richting de impressionisten in afwijkende kleuren en wilde streken geschilderd. Zijn werk oogt als een modern sprookje.

Marion van Harreveld toont foto’s van tulpen.

Joke Hoogendoorn heeft weer kleurige sieraden en parels, al haar materiaal haalt ze uit China.

MUZIEK

18 juni treedt in de galerie de Jazzband de Vondelier op met twee concerten, na afloop een presentatie van hun debuut album en een glaasje.
17:30 aanvang eerste concert
19:30 deuren open 2e concert
20:00 2e concert
De Vondelier is een jazzband met een ongebruikelijke bezetting van zang, twee gitaren en contrabas. Hun muziek is tot stand gekomen door de samenwerking van tekstdichter Mark Opfer en componist William Barrett. Hier is sprake van een symbiose in muziek en taal.
Laura Dooge, zang, William Barrett, contrabas, Gijs Idema Linus Eppinger, gitaar

Kaarten kunt u bestellen bij Floor de Bruyn Kops, [email protected], Entree € 15,-  Ook dan is er plaats voor 20 personen.

Reacties

Cookieinstellingen