Spinoza centraal in docu-theater Welzijn Bloemendaal

Foto: Pixabay

Aerdenhout – Bijna iedereen heeft wel eens van Spinoza gehoord. De meeste mensen kennen hem ook alleen bij zijn achternaam, maar wie was hij ook alweer. De Nederlandse filosoof Baruch Spinoza (1632-1672) is een van ’s wereld grootste denkers.

Hij was een van de eerste denkers die betoogde dat alle mensen gelijk zijn en dat iedereen de vrijheid moet krijgen te geloven, te denken en te zeggen wat hij of zij wil, zolang je elkaar maar geen schade toebrengt. Een tijdloze boodschap van een vrije denker uit de zeventiende eeuw maar onverminderd actueel. Spinoza stierf op zijn 45e aan TBC en omdat zijn boodschap bij met name de kerk en autoriteiten niet echt in goede aarde viel werd tijdens zijn leven heel weinig van zijn werk gepubliceerd. Nu zouden we zeggen dat hij werd ‘gecanceld’. Regisseur Robin Lutz maakte een documentaire over Spinoza die ook internationaal succes had. Tijdens het 7e Cannes Corporate Media & TV Awards festival werd de film in 2016 bekroond met de ‘gouden dolfijn’.

Reden te meer om op dinsdag 20 juni in het docu-theater van Welzijn Bloemendaal in Sociëteit Aerdenhout nader in te zoomen op deze bekende vaderlandse figuur. Vanaf 10.15 uur is er op de Oscar Mendliklaan 3 te Aerdenhout gelegenheid om koffie te drinken en start de documentaire om 10.45 uur. Na de voorstelling is er ruim de gelegenheid om na te praten.

Cookieinstellingen