55+

Samenwerking Ons Bloemendaal en Welzijn Bloemendaal

Foto: Welzijn Bloemendaal

Al een aantal jaren krijgen de inwoners van de gemeente Bloemendaal bij het bereiken van de 80-jarige leeftijd een zogenaamd ‘informatief huisbezoek’ aangeboden. Doel van het gesprek is om mensen te informeren over zaken als wonen, mobiliteit en zorg.

De gemeente heeft Welzijn Bloemendaal gevraagd de uitvoering ter hand te nemen.

De laatste jaren is het beleid van de overheid er steeds meer op gericht om mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen. Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen dat ook graag willen. Bekend is ook dat met het klimmen der jaren zaken minder makkelijk gaan. ‘Het kan per persoon erg verschillen natuurlijk’, zegt directeur van Welzijn Bloemendaal, Johan van Buren, ‘maar wij willen graag in gesprek met mensen over mogelijke knelpunten die ze ondervinden bij het zelfstandig thuis wonen én wat daar aan is te doen!’.

Naast de genoemde onderwerpen kan er van alles aanbod komen is de ervaring van Rose-Marie van den Nouland, één van de opgeleide vrijwilligers die bij de mensen thuis komt. ‘Mensen ervaren het gesprek als heel zinvol. Men denkt wel eens dat het er op gericht is om mensen te laten verhuizen maar dat klopt dus niet. We geven allerlei informatie en ik hoor vaak ‘goh dat wist ik helemaal niet, kan dat ook in Bloemendaal’. Er staat ongeveer een uur voor het gesprek maar regelmatig gaan we daar overheen’, aldus Van den Nouland.

Bij een verjaardag hoort een cadeautje en daar zorgt ’Ons Bloemendaal’ voor. Stichting ‘Ons Bloemendaal’ zet zich al sinds 1977 in voor het behoud van het cultureel en natuurlijk erfgoed binnen de gemeente. Frank Verveld, bestuurslid, legt uit: ‘Dat doen we door, waar nodig, te reageren op bestemmingsplannen, bouwaanvragen en kapvergunningen. Ook organiseren we ‘open monumenten dagen’ én geven vier maal per jaar het tijdschrift ‘Ons Bloemendaal’ uit. Hierin staan rijk geïllustreerde artikelen over het cultureel erfgoed van de 5 dorpskernen van de gemeente en we brengen regelmatig een themanummer uit’. Met de samenwerking snijdt het mes aan twee kanten volgens Verveld: ‘Mensen steken iets op over de gemeente waar ze wonen en we hopen natuurlijk dat ze dat zo interessant vinden dat ze ons blad vaker willen ontvangen en donateur worden’.

Van de ruim 200 inwoners van de gemeente die jaarlijks de leeftijd van 80 jaar bereiken wil ongeveer een derde graag het gesprek aangaan. Door het aanbieden van het blad van ‘Ons Bloemendaal’ hoopt Van Buren dat dit stijgt. ‘Men heeft er echt wat aan’, benadrukt hij nogmaals.

Openingsfoto:

Voor de komende gesprekken overhandigt Martin Lor van Ons Bloemendaal een grote stapel bladen aan Hetty van der Vegt van Welzijn Bloemendaal.

Cookieinstellingen