55+

‘Dry January’ bij Open Eettafels Welzijn Bloemendaal

Foto: aangeleverd

Diverse instanties in de gemeente Bloemendaal besteden ook dit jaar weer aandacht aan ‘Dry January’. Ook bekend onder ‘Ik Pas’. Brijder, dé specialist op het gebied van verslavingszorg en preventie, geeft deze weken voorlichting bij de Open Eettafels van Welzijn Bloemendaal.

Op de vraag of het zin heeft om hier elk jaar aandacht aan te besteden antwoord Johan van Buren, directeur van Welzijn Bloemendaal, positief: ‘herhaling is de kracht van de boodschap daarom heeft het zeker nut om het thema ieder jaar onder de aandacht te brengen. Dat geldt ook voor de wat oudere deelnemers van onze Open Eettafels’. De deelnemers in Bloemendaal zijn net begonnen aan de soep maar luisteren aandachtig naar Sjoerd Wieten van Brijder. Met gerichte vragen probeert hij het gesprek op gang te brengen. Op de vraag waarom er alcohol gedronken wordt weet iedereen wel een reden te noemen: bij het eten, verjaardag en andere festiviteiten.

Wieten geeft aan dat alcohol gebruik deel uit is gaan maken onze cultuur en over het algemeen maatschappelijk wordt geaccepteerd maar dat het toch belangrijk is mensen te informeren over de effecten. Wieten: ‘Er is nog veel onbekendheid op dat vlak. Het gebruik van alcohol kan bijvoorbeeld de werking van medicijnen beïnvloeden’. Dit jaar is er voor gekozen om alcohol en gewicht onder de aandacht te brengen. Dat er suiker in alcohol zit is bij de meesten wel bekend. Toch schrikt menigeen van de hoeveelheid suiker in bijvoorbeeld bier en wijn. Aan de hand van een presentatiebord met diverse alcoholische versnaperingen wordt met een aantal klontjes suiker zichtbaar gemaakt hoeveel suiker er in zit. In wijn en bier tot wel tien klontjes! Het is dan ook niet zo gek dat op de www.ikpas.nl website 32% van de deelnemers aangeeft gewicht kwijt te raken na een tijdje stoppen met alcohol. Het stemt de mensen tot nadenken en dat is precies het effect dat Welzijn Bloemendaal en Brijder willen bereiken. ‘Door zonder oordeel hier met mensen over te praten en goed informatie te geven hopen we dat mensen voor zichzelf de juiste afweging maken’, aldus Van Buren.

Openingsfoto:

Deelnemers van de ‘Open Eettafel’ in kern Bloemendaal luisteren aandachtig naar de presentatie van Sjoerd Wieten van Brijder.

Cookieinstellingen