Santpoort Velsen: Molen de Zandhaas druk bezocht op de 1e dag van de Nationale Molendagen

Op een zonnige zaterdag de 12e mei 2018 trokken velen er op uit om molens in de regio Kennemerland te bezoeken. Overal in Nederland trouwens, want 12- en 13 mei 2018 zijn de Nationale Molendagen (klik op onderstaande foto’s voor vergroting en kijk ook het filmpje)

De redactie van Nieuws.nl bezocht meerdere molens in de regio, en natuurlijk mocht aan dat rijtje korenmolen de Zandhaas in Santpoort niet ontbreken.

Anders dan vorig jaar, toen de wieken van de Zandhaas stilstonden, kan de molen zich dit jaar weer tonen in volle glorie, werkend en wel. Het heeft het laatste jaar heel wat moeite gekost om de oorspronkelijk van 1779 daterende  molen weer draaiend te krijgen. In 2016 waren al eerder de wieken van de molen vervangen. Begin 2017 werden er echter bij andere molens in Nederland constructieproblemen in de wieken aangetroffen. Dit waren dezelfde soort wieken als die van De Zandhaas. Daardoor moest de molen worden stilgezet totdat de wieken opnieuw vervangen waren. Dat gebeurde eind maart van dit jaar.

Nu kan de molen weer helemaal ‘los’ gaan op de wind, hoewel dat gisteren niet écht ’t geval was, want vanwege de geringe wind draaiden de wieken traag. Dat mocht de pret overigens niet drukken, want rond de molen was een gezellige markt georganiseerd en binnen kon men winkelen. En natuurlijk kon de korenmolen ook worden beklommen, wat ‘koren op de molen’ was voor veel kids

Ik schreef het al eerder, op de parterre van de molen ‘winkelgelegenheid’Op de markt gezellige live-muziek gespeeld door een trio: gitarist, pianist en jonge violiste. Ik begrijp dat zij geheel onvoorbereid nagenoeg foutloos de volwassen muzikanten volgde. Daarvan was ik ook getuigde. Kunt u alsnog zijn trouwens, wanneer u het filmpje bekijkt en beluisterd.

Het beklimmen van de molen en het afdalen daarvan gaf de nodige ‘file’-problemen. Smalle zeer steile trappen en weinig ruimte op de tussenverdiepingen zorgden daarvoor. Buiten zorgden automobilisten ook voor chaos. Sommigen zetten de toegangsweg vast en leken dus al een klap van de molen te hebben ontvangen, nog voor ze uit hun wieken konden schieten. Maar eigenlijk niet helemaal hun schuld. Met de drukte van het molenbezoek had men eigenlijk voor verkeersregelaars moeten zorgen. Soms lang wachten voor men eindelijk de straat kon verlaten. Maar ach mensen, in de Mallemolen van het leven draai je allemaal je eigen rondje mee…….

zie ook

Heemstede: Nationale Molendagen betekenen ook veel bezoekers voor molen Groenendaal

Cookieinstellingen