Bloemendaal en regio Kennemerland: Staat ’t nu echt in de sterren geschreven ?

Foto: Charles Duijff

Geen boogschutters, tweelingen, vissen, maagden = (verheerlijkte hemellichamen), kreeften, leeuwen, zelfs geen rammen of steenbokken…Stichting Volkssterrenwacht Copernicus legt niets op de ‘weegschaal’ maar heeft meer in haar ‘Mars’ (tekst en foto’s Charles Duijff)

Nee lezers, over een ster als Celine Dion of Jan Smit ga ik het ook niet hebben. Ik kom vandaag vanaf een andere planeet en ik hoop dat mijn verhaal in goede aarde valt. (klik op onderstaande foto’s om ze te vergroten) Hierboven geen apparaat om vogels mee te spotten. Het is de telescoop van de Stichting Volkssterrenwacht Copernicus. Deze sterrenwacht is in 1974 opgericht met als doel sterrenkunde en aanverwante wetenschappen te populariseren. Ik heb het dus niet over astrologie. Hoewel ik reeds 71 jaar op onze aardbol rondwandel en in de buurt van de sterrenwacht woon, moet ik tot mijn schaamte bekennen dat ik er nog nooit een kijkje ging nemen. Shame on me….Terwijl nota bene de Zon verantwoordelijk is voor ons bestaan, de maan in’vloed’ heeft op de zee en de sterren bijdragen aan romantische uurtjes met onze geliefden… Over geliefden gesproken: de Maan kan u dus veel leren over ‘aantrekkingskracht’ Ik had naar de ster Ramses Shaffy moeten luisteren…’Hoog Sammy kijk omhoog Sammy’…..en dat kan bij Copernicus De koepel van het complex bevindt zich sowieso in een prachtig natuurgebied. U vindt de ingang van het terrein van de sterrenwacht in Overveen ter hoogte van Zeeweg 15.  Binnen tref ik prachtige- en professioneel ingerichte ruimten waarin veel is te zien en leren. Vele vrijwilligers met kennis van zaken geven bij toerbeurt informatie tijdens de openingstijden. Elke vrijdagavond van 20:00 tot 23:00 uur en elke eerste zaterdag van de maand van 13:00 tot 17:00 uur is de sterrenwacht geopend voor publiek, behalve in juni, juli en augustus. In mei kunt u dus nog een kijkje gaan nemen…. Hoewel ruimtevaart eigenlijk een andere discipline betreft, kunt u toch relevante objecten daaromtrent bekijken

Regelmatig vinden lezingen en cursussen plaats. Bezoek de officiële website en laat u informeren. (link daarvan onderaan)Op heldere dagen bekijkt u zelf, door een van onze telescopen in de koepel of met het blote oog, interessante hemellichamen. De aanwezige vrijwilliger(s) leggen u uiteraard uit waar u naar kijkt: onze maan, een planeet, nevels, een sterrenhoop, een sterrenstelsel of onze zon. De Belgen hebben zelfs besloten een ruimtereis naar de zon te gaan maken. Toen ik meldde, dat dat vanwege enorme hitte niet kan was het antwoord: Allee…maar we gaan ook niet overdag….Ik heb de eerste stappen bij de sterrenwacht naar binnen gezet. Ruimtevaarder Andre Kuipers deed dat al voor mij…..Mijn advies: bezoek het centrum en ook de webstie voor veel informatie….. OJA EN WORD DONATEUR !!!! Dan staan uw sterren voortaan super gunstig!!!

WEBSITE LINK: (klik op Homepage)

Homepage

 

 

Reacties