Bloemendaal: Aart Staartjes en Karel Eykman te gast in Dorpskerk

Foto: Charles Duijff

Ter afsluiting van de kinderboekenweek ontving Ad van Nieuwpoort zondagmiddag 14 oktober schrijver Karel Eykman en acteur/schrijver Aart Staartjes. Twee unieke persoonlijkheden die al jaren met elkaar bevriend zijn. Karel 1 maart 1936 geboren in Rotterdam en  Aart eveneens op 1 maart, maar dan in 1938 in Amsterdam.

tekst en foto’s Charles Duijff (klik op onderstaande foto’s voor uitvergroting) Het duo was te mede te gast vanwege het maandelijkse Areopagus, waarbij dominee Ad van Nieuwpoort spreekt met bekende Nederlanders, of personen die een bijzondere positie bekleden binnen onze samenleving. Dit keer werd aan beide gasten ruimte gegeven om voor te lezen uit eigen werk. Karel Eykman werkte als jeugdpredikant in Rotterdam en daarna in Amsterdam. In 1956 studeerde hij theologie in Utrecht. Hij begon met schrijven in de Schoolkrant van het gymnasium. (Bron: Karel Eykmanschool) In 1970 kwam Karel bij de IKON TV, waar hij bijbelverhalen voor kinderen bewerkte. Zijn eerste boek “De werksters van half vijf en andere gelijkenissen” (1969) kwam hieruit voort, evenals de bekende kinderbijbel “Woord voor woord” (1976).  Bron: Wikipedia: Die bijbelverhalen werden op televisie gebracht door Aart Staartjes. Karel en Aart zijn sindsdien altijd bevriend gebleven en zo heeft Karel altijd meegeschreven aan programma’s waar Aart in speelde of voor regisseerde. Dat was onder andere voor de “Stratemaker op zee show” (1972), “Jan J. de Bom” (1979), “De film van Ome Willem” (1974-90) “Geef je ouders maar de schuld” (1985), “Sesamstraat” (vanaf 1881 – nu) én “Het Klokhuis” (1988 – nu). Veel van de liedjes die Karel voor deze programma’s schreef, zijn te vinden in de bundels “Op blote voeten door de nacht” en “Mijn hoofd in de wolken” (1994). Daarnaast heeft hij ook talloze kinderboeken geschreven zoals “De vreselijk verlegen vogelverschrikker” dat in 1975 een Zilveren Griffel won, “Floortje en de Tempolino’s”, “Rond je Rotjeknor” over zijn herinneringen aan Rotterdam en “Hans en Grietje in Jimmie Jammie Bobbyland” waarvan ook een musical is gemaakt. Voor tieners verscheen onder meer “Liefdewerk, oud papier” (Vlag en Wimpel 1982), “Liefdesverdriet” (Gouden Griffel 1984), “Sneeuwwitje en de zeven krakers” en “Link” (gebaseerd op de gelijknamige IKON-tv-serie uit 1994). Zondagmiddag 14 oktober lazen zowel Karel als Aart enkele van hun verhalen voor. Ad van Nieuwpoort noemde het ‘de pareltjes uit hun repertoire’
Hoewel beide schrijvers hun verhaal helder overbrachten, bemerkte ik aan de wijze van vertellen toch het bijzondere acteertalent van Aart Staartjes. Aart is een persoonlijkheid die zich uitstekend kan inleven in de kinderwereld. ‘Het kind zit nog altijd binnen in ons’ Sommige mensen, zo begreep ik van Aart, stoppen dat ver weg en anderen zijn heel open en tonen iets van dat kind dat zij voor heel hun leven binnenin zich dragen. Amos Osterhaus zat aan de vleugel en speelde vooraf aan- en tussen de verhalen van Karel en Aart gepast repertoire.

Wilt u Karel en Aart, Ad en Amos beluisteren? Luister dan de radiouitzending terug op

Areopagus

 

Cookieinstellingen