Dorpskerk Bloemendaal: Predikant Ad van Nieuwpoort in gesprek met Jeroen Smit

Foto: Ilja Keizer, aangeleverd

Op zondag 2 februari om 16.00 uur gaat Ad van Nieuwpoort in gesprek met schrijver en journalist Jeroen Smit over zijn recent verschenen boek Het grote gevecht & en het eenzame gelijk van Paul Polman.

De wereld snakt naar een bedrijfsleven dat zich over de grote vraagstukken van deze tijd ontfermt. In ‘Het grote gevecht’ laat Smit op meeslepende wijze zien dat we daarvoor allemaal, als consumenten, werknemers en vooral ook als beleggers, een grote draai moeten maken. Maar de grote vraag, ook op deze Areopagusmiddag, zal zijn of dit werkelijk een kans van slagen zal hebben.

Smit verwierf faam met het schrijven van boeken over een tweetal spectaculaire debacles, die het Nederlandse bedrijfsleven in het eerste decennium van de nieuwe eeuw troffen, te weten Het Drama Ahold (2004) en De Prooi, blinde trots breekt ABN Amro (2008). In deze bestsellers reconstrueerde Jeroen Smit hoe falend leiderschap, opgejaagd door op snelle winst gerichte aandeelhouders, veel waarde vernietigde.

Jeroen Smit is sinds 2004 actief als freelance journalist. Naast het schrijven van columns en commentaren over bedrijfseconomische en management onderwerpen, presenteert hij ook radio- en tv-programma’s en was hij een aantal jaren bijzonder hoogleraar Journalistiek aan de RU Groningen.

Het belooft met deze bevlogen en uiterst betrokken journalist Jeroen Smit een boeiende middag te worden. Aanvang op 2 februari is 16.00 uur en Amos Osterhaus zit achter de vleugel. Om 17.00 uur is er een meet&greet. Toegang uw gift.

Over ‘Het grote gevecht & en het eenzame gelijk van Paul Polman’

Eind 2019 verscheen zijn nu al veel geprezen boek over de voormalig CEO en visionair Paul Polman (Unilever) ‘. De alom geprezen boodschap van Polman was dat bedrijven die niet bijdragen aan een betere wereld geen bestaansrecht hebben. Ze moeten zich, volgens Polman, op het goede richten, de wereld beter maken, het geld komt dan vanzelf. Na de door hebzucht en overmoed gekenmerkte crisis van 2008 wordt deze boodschap van de nieuwe CEO van Unilever met gejuich ontvangen. Onverbiddelijk en onvermoeibaar legt Paul Polman uit: multinationals als Unilever spelen een hoofdrol in het uitbannen van armoede en het aanpakken van het klimaatprobleem. Dit is het grote gevecht om de ziel van het kapitalisme. Maar de moedige pionier loopt zo ver voor de troepen uit dat ‘zijn’ duurzame Unilever in 2017 dreigt te worden opgeslokt door concurrent KraftHeinz. Na deze ‘bijna-doodervaring’ gaat Polman op zoek naar een veilige haven voor zijn experiment. Door dagkoersen geregeerde Britse aandeelhouders en Nederlandse politici versperren de slecht luisterende ‘CEO-priester’ de weg. Zijn poging om er eindelijk echt één bedrijf van te maken met één hoofdkantoor in Nederland, mislukt op dramatische wijze.

Over Areopagus

Schrijver en predikant van de Bloemendaalse Dorpskerk Ad van Nieuwpoort (1966) heeft sinds 2013 elke maand een openbaar gesprek met iemand, die midden in het leven staat en een zekere mate van algemene bekendheid geniet. Een politicus, bestuurder of schrijver bijvoorbeeld. Areopagus is een gesprek over wat iemand beweegt, over zijn of haar achtergrond, over doelen en idealen en de praktijk van het leven in onze huidige maatschappij, in onze wereld. Van Nieuwpoort probeert ook juist het persoonlijke verhaal naar boven te krijgen over wat de gastspreker drijft en inspireert en waarom hij/zij doet wat hij/zij doet.

In 2019 gingen in Areopagus voor: documentairemaker Sinan Can, hoofdredacteur van zakenblad Quote Sander Schimmelpennick, radiopresentator Lara Rense, topfunctionaris Rein Willems, Minister van Staat Piet Hein Donner. Eerdere gasten in Areopagus waren onder meer: Ankie Broekers, Alexander Rinnooy Kan, Bas Heijne, Johanna ter Steege, Dorien Pessers, Bastiaan Ragas, Jan Pronk, Albert Röell, Huub Oosterhuis, Alexander Münninghoff, Freek de Jonge, René van Rijckevorsel, Youp van ‘ t Hek, Dick Boer etc.

Areopagus vindt elke maand op een zondagmiddag om 16.00 uur in de Dorpskerk plaats. Het publiek participeert en na afloop is er een meet&greet met de gastspreker. Het is toegankelijk voor iedereen en wordt live uitgezonden door radiobloemendaal.nl.

Meer informatie over Areopagus en andere activiteiten staan op www.kerkpleinbloemendaal.nl

 

Cookieinstellingen