Kwetsbare groep Amsterdamse jongeren schrijft boek in tijden van Corona

Foto: Friso Boven

SKC leerlingen groep 7 en 8 maken . Amsterdamse SKC leerlingen uit groep 7 en 8 maken samen met de kinderboekenschrijfster Anna van Praag opnieuw verhalenbundel, dit keer een boek over de Coronatijd.

Basisschoolleerlingen in Amsterdam, die dit schooljaar meedoen aan een van de projecten van de multiculturele Amsterdamse Stichting van Kennis en sociale Cohesie (SKC) krijgen dus nu de kans om mee te doen aan een online schrijfworkshop van Anna van Praag.

De mooiste- en beste verhalen zullen worden gebundeld tot een boek.

“Wij zijn op zoek naar manieren om onze leerlingen aangehaakt te krijgen en te houden. Dat doen we nu onder andere door ze te betrekken in een super leuke online schrijfopdracht die in samenwerking met kinderboeken schrijver Anna van Praag is ontwikkeld”, aldus Reda Belkadi, directeur Stichting voor Kennis en sociale Cohesie. SKC doet verschillende projecten op het gebied van onderwijsbegeleiding en helpt daarmee zo’n 2.000 Amsterdamse kinderen die opgroeien in achterstandsgebieden. Juist die zogenaamde kwetsbare groepen jongeren, zullen van zich laten horen met deze verhalenbundel in tijden van Corona. Ook SKC werd door Corona gedwongen om snel te schakelen en haar aanvullende onderwijs op een andere manier aan haar leerlingen aan te bieden.

Belkadi: “Nu het wekelijkse moment van fysiek contact is weggevallen, zetten we onder andere deze verhalenbundel in om in contact te komen met onze leerlingen. We hopen te horen waar onze leerlingen tegen aan lopen tijdens deze Coronatijd. Of ze blij zijn of zich boos, bezorgd of verdrietig voelen”.

De serie schrijfworkshops duurt drie weken. De eerste verhalen worden aankomende week ingeleverd en zullen door Anna van Praag worden gelezen en beoordeeld. Uiteindelijk worden dus de mooiste, beste verhalen zullen gebundeld tot een boek.

Dit is mijn Lovely leven

Het is niet de eerste keer dat SKC samenwerkt met Anna van Praag. Precies een jaar geleden, in april 2019 brachten zij gezamenlijk het boek ‘Dit is mijn Lovely leven’ uit. In het boek ‘Dit is mijn Lovely leven’ schrijven dertig Amsterdamse basisscholieren die vorig jaar meededen aan het Mentorproject van SKC over hun leven en toekomst. Touria Meliani (Amsterdamse wethouder voor o.a. cultuur en personeel & organisatie) nam toen heteerste exemplaar in ontvangst.

Over SKC

De Stichting voor Kennis en sociale Cohesie (SKC) is 1998 opgericht door de Stedelijke Marokkaanse Raad en de Turkse Adviesraad na de rellen in Amsterdams West tussen Marokkaanse jongeren en de politie. Zij constateerden dat veel leerlingen de boot misten tijdens en na de overgang van de basisschool naar de middelbare school. In 1999 startte het Mentorproject. SKC realiseert daarnaast ook 8 innoverende projecten op het gebied van sociale cohesie en kennisoverdracht. Ruim 54scholen uit Amsterdam, Almere en Utrecht en bijna 2.000 leerlingen hebben zich dit jaar verbonden met SKC. Ruim 25.000 jongeren hebben de afgelopen jaren actief deelgenomen aan diverse projecten van het SKC.

Directeur Reda Belkadi (zelf afkomstig uit een doorsnee Marokkaans gastarbeider-milieu) is in 2002 begonnen als mentor en vrijwilliger bij SKC en sinds 2008 directeur. Reda Belkadi heeft SKC laten uitgroeien tot een middelgrote instelling met 15 werknemers en meer dan 300 stagiaires en/of vrijwilligers.

Anna van Praag

Anna van Praag heeft zeventien kinder- en jeugdboeken geschreven, die zijn uitgebracht bij diverse uitgeverijen. Ook is ze Schoolschrijver op taalzwakke scholen.  Al meer dan tien jaar heeft Anna van Praag ook een blog op haar eigen site, die duizenden bezoekers per dag trekt. Anna van Praag woonde twee jaar lang in een Landrover met haar gezin, en zes jaar op een berg in Spanje. Op dit moment schrijft ze voornamelijk nog young adultboeken, die worden uitgegeven door Lemniscaat en Hoogland & Van Klaveren.

Recensenten roemen haar lef om taboes te doorbreken en haar vermogen door te dringen in de ziel van opgroeiende jongeren, dit alles in een eigen, lyrische stijl!

 

Reacties