De IJsmeester van de Ringvaart

Foto: Charles Duijff

Een ragdun laagje ijs op de Ringvaart in Haarlemmermeer laat ook menig Zwanenhart sneller kloppen. De schaatskoorts slaat toe. IJsmeester Zwanemans uit Badhoevedorp had ‘nooitgedagt’ dat zijn schaatsen van dat beroemde merk deze winter nog uit het vet kunnen!

Tekst en foto’s Charles Duijff (klik op onderstaande foto’s voor uitvergroting)

Voor Bloemendalers is de Ringvaart natuurlijk ook een begrip. Maar laat nou net Badhoevedorp aan de Ringvaart die bijzondere IJsmeester hebben? Vele Haarlemmers hebben ook de schaatskoorts, dus ik wil u dit niet onthouden.

‘Na jaren weer eens schaatsen. Lukt het me nog? wat haal ik me op mijn (zwanen)hals?Ze waren zelfs  Koninklijk, de Fabrieken van J. Nooitgedagt en Zonen N.V. uit het Friese IJlst, een plaats nabij Sneek. Deze schaatsfabriek behoort tot de oudste en meest bekende van Nederland en heeft wat betreft het maken van schaatsen een geschiedenis van 1865 tot 1965. Van die houten schaatsen met riempjes of zelfs linten, die je nog echt onder je schoenen moest binden. (hieronder foto Noordhollands archief)

Hieronder een afbeelding van de Ringvaart in Badhoevedorp op 9 februari 2021. U ziet hoe strak het ijs erbij ligt. Zou IJsmeester Zwanemans het bij het rechte eind hebben?Overigens viel het me op hoe weinig sneeuw er op de velden ligt in de Haarlemmermeer. De stormachtige oostenwind is daar ongetwijfeld de oorzaak van.SchipholOp de secundaire wegen als overal in de provincie sneeuw genoeg. Aan veiligheid op de weg werd de afgelopen dagen de nodige aandacht besteed…(hieronder de Hoofdweg)….en bij LijndenHieronder afbeeldingen rond het station van Hoofddorp en het gebouw van BUMA-STEMRA Voor fraaie sneeuwrijke plaatjes moest je 9 februari meer naar het westen. Hieronder de Zeeweg in Overveen BloemendaalDe boulevard in Bloemendaal en het strandOp het strand ligt nauwelijks sneeuw. De buitentemperatuur was in Haarlemmermeer overdag -2 gr. en bij het strand 0 graden.

Het duingebied levert meestal mooie plaatjes op. Hieronder op de Zeeweg in Overveen wielrenner Ron Smit, 70 jaar jong, en die nog altijd veel traint en ook deelneemt aan wedstrijden. Hij fiets dikwijls samen met jongere wielrenners, die hij er nog altijd ‘uit rijdt’De redactie van Nieuws.nl hoopt de komende dagen in de Haarlemmermeer, maar ook in andere Noord Hollandse plaatsen de nodige ijspret te kunnen vastleggen. De hartelijke groeten van Ringvaart IJsmeester zwaan met zijn assistenten, waaronder Jacobus Hoen.

 

 

Reacties

Cookieinstellingen