Twee interessante presentaties van Nellie Markus in Galerie Bloemendaal

Foto: Charles Duijff

Graag nodig ik u uit voor 2 interessante presentaties van Nellie Markus in Galerie Bloemendaal tijdens de expositie ‘Kunst kan ons doen beseffen wat onuitsprekelijk is’ Goethe

Nellie Markus zet zich in voor de Stichting Wereld Ouders in Mexico en  werkt daar met kinderen die te maken hebben met o.a. geweld, verwaarlozing, drugsmisbruik. Inmiddels heeft ze diverse projecten opgezet, zoals het schrijven en opvoeren van theaterstukken, dansen, zingen en schilderen van decors. Er is ook een kleine tentoonstelling van tekeningen van Mexicaanse kinderen.

Een vrijwillige bijdrage in contanten ter plekke voor het optreden van Nellie Markus wordt op prijs gesteld.

 Vrijdag 25 juni 17.30 uur: De film ‘Límites sin Límite’

(Grenzen zonder grens) gaat over de trek van Mexicanen naar de VS. In deze film spelen jongeren uit het familiehuis van Nuestros Pequeños Hermanos in Cuernavaca (Mexico) de hoofdrol. Zij willen laten zien waarom mensen besluiten hun land te verlaten en wat geweld met je doet. Duur van de film: 30 minuten.

Daarna is er een korte lezing die gebaseerd is op het boek: ‘Vertel me het einde’ van de schrijfster Valeria Luiselli, woonachtig in New York. Zij werkte als tolk met honderden Centraal-Amerikaanse kinderen die zonder ouders de Amerikaanse grens waren overgestoken. In het boek wordt pijnlijk duidelijk waar de naïeve realiteit van overheidsinstanties schuurt met de gruwelijke wereld die de kinderen ontvluchten. Er ontvouwt zich een universele aanklacht. Vertel me het einde is een prachtig en belangrijk kleinood dat je blik op de wereld op zijn grondvesten doet schudden. Lezing is ca. 20 minuten, daarna is er tijd voor een nagesprek en vragen.

2 juli 17.30 uur: Frida Kahlo

Lezing over het leven en werk van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo ( 6 juli 1907- 13 juli 1954)

Op 17 september 1925 werd de bus waarin de achttienjarige Frida zat, aangereden door een tram. Maandenlang lag ze, ingekapseld in verband, in bed. Er werden spiegels aan haar ziekbed vastgemaakt zodat zij zichzelf kon schilderen. Het werk van Frida Kahlo toont nietsontziend haar fysieke pijn, haar liefde voor Diego Rivera en de pijn die deze liefde veroorzaakt, haar ontzetting bij haar miskraam en haar eenzaamheid. Maar ook haar enorme levenskracht/ passie voor het leven.

Aan de hand van een selectie van haar schilderijen treden wij haar wereld binnen. Een wereld die de kijker een scala aan emoties biedt. Op dit moment is er in het Cobra museum in Amstelveen een expositie te zien van Frida Kahlo en Diego Rivera  (29 mei tot en met 19 september 2021). En in het Drents Museum te Assen een expositie van het werk van Frida Kahlo ( 8 oktober 2021 tot en met 27 maart 2022)

Cookieinstellingen