Bloemendaalse kinderen krijgen ‘de Ruimte’ op het vroegere PZ-terrein

Voor de meeste kinderen is ‘Mars’ een lekkernij, ‘Pluto’ dé bekende Disney-hond, hun ouders kennen ‘Venus’ nog van Shocking Blue en de ‘Oer Knal’ van de vuurwerkaankoop rond de jaarwisseling. Die kennis werd flink bijgespijkerd, toen zaterdagmiddag 25 september 2021 het Big Bang festival werd georganiseerd op het terrein van het voormalige Provinciaal Ziekenhuis in Santpoort.

Foto’s tekst en film Charles Duijff (klik op onderstaande afbeeldingen voor uitvergroting)

Een enthousiast team van raket-specialisten, astronauten, studenten van de TU Delft, vaders en moeders en diverse figuranten bezorgden 500 bezoekers -kinderen en begeleiders- een (ont)spannende- en leerzame middag. Dat kon in 2021 vanwege corona alleen in de vorm van een buurtfeest voor de kinderen uit de omgeving. Graag had organisator Kees Roosloot  (3e van R op onderstaande foto) grootser uitgepakt, maar het is nog even niet anders. Kees geeft allereerst aan dat hij het niet alleen organiseerde. De overige organisatoren Nathasha Sprenger, Jolanda Preusterink, Lot Bosch van Drakenstein, Linda van Linthorst en Christian van Essen  zijn ook enthousiast over het bereikte resultaat! Het evenement werd mede mogelijk gemaakt door sponsoring van de gemeente, Bloemendaal Samen en de DEKA MARKT Santpoort. De kinderen konden op het ruime terrein van alles meemaken in relatie met ruimtevaart. Vlak bij de sfeervolle Zocher Lounge, het prachtig verbouwde kerkje op het vroegere PZ-terrein, was ik getuige van het lanceren van diverse kleine ‘water’-raketten. Plastic flesjes gevuld met water werden omgebouwd tot raket en met een speciaal ventiel en een (fiets)pomp werd de inhoud van het flesje onder zeer hoge druk gebracht. Vervolgens schiet de kleine raket dan als een pijl vele meters de lucht in (zie vooral ook openingsfilmpje)       O.a. Jolanda Preusterink was behulpzaam bij de waterraketten-kraam. Jolanda weet heel veel af van het Heelal, de planeten, de Oerknal, noem maar op (hieronder de kraam)Er werden ook kleine raketten op ‘brandstof’ gelanceerd. Alles op veilige afstand van de belangstellenden….Lancering van een brandstofraket (zie ook openingsfilmpje) Natuurlijk is de zon voor ons de belangrijkste kameraad in het Heelal. Dankzij de zon hebben velen van ons een ‘bruin leven’ Daarom was er voor de kinderen de mogelijkheid van ‘een zonnige opmaak’ Zowel jonge dames als kleine André Kuipertjes maakten gebruik van die mogelijkheid. Je moet een sterke maag hebben om in een gyroscoop plaatst te nemen en te ervaren hoe een echte astronaut zich voelt in zijn ruimte-capsule….(ook op film vastgelegd!) De kinderen konden de aarde ook een speciale wens meegeven. Dat leverde vertederende reacties en creatieve wenskaarten, die je bij een kraam kon verven en van tekst voorzien en ophangen in de Big Bang-boom van aardse liefde…. Studenten van de TU Delft presenteerden een door hen ontworpen robot, waarvan de ontwikkeling startte in 2017 (zie onderstaand filmpje) Verwacht wordt dat de robot daadwerkelijk op de maan zal wandelen. De studenten zijn al in gesprek met enthousiaste ruimtevaart-organisaties.

Ook een kraam van Volkssterrenwacht Copernicus was aanwezig waar men ondermeer alle informatie kon vergaren over het bekijken van de ruimte via een professionele ruimte-telescoop….Kijk maar eens op het rechter paneel op onderstaande foto wat ze allemaal te bieden hebben….Wandelend over het terrein kwam je diverse figuranten tegen. Voordat het evenement begon kon ik een echte astronaut vastleggen, die zich voorbereidde op de ontmoeting met het publiek wat straks ging komen….. Organisator Kees Roosloot wilde kort nog best wat kwijt in een filmpje….

Om astronaut te worden heb je natuurlijk een top-conditie nodig…Alle kinderen konden die middag sowieso een (tussen)-astronautendiploma halen. Er werd een stormbaan ingericht om aan de conditie te werken….(zie ook filmpje)
Er was op het festival ook aan muziek gedacht. In de eerste plaats was er de professionele DJ Sebastiaan Gray, die tijdens de diploma-uitreiking en bijzondere discoafsluiting voor de juiste muziek zou zorgen. Helaas kan dat repertoire i.v.m. auteursrechten niet onder het discofilmpje worden geplaatst. Ik heb er rechtenvrije muziek bij moeten plaatsen. Maar ik kan u verzekeren dat DJ Sebastiaan Gray zorgde voor eigentijds repertoire! Onderaan dit artikel een website-link naar de site van DJ GRAY!Naast de DJ Gray trad op een andere locatie binnen het terrein (voor de Zocher Lounge) de Celloclub Amstelveen / Bloemendaal op.

Zij namen ook een solist mee

De afsluiting van het festival bestond uit een bijzondere kinderdisco met in het kader van de ruimte afsteken van vele sterretjes. Daarvoor was vooraan een vuurkorf aangelegd…. Disco- en dansexpert Linda zorgde voor de warming up…./a>Hieronder nog enkele foto’s van een geweldige middag. Voor herhaling vatbaar!!! Maar dan geen raketten of delen daarvan meer in een boom!IK WIL DE RUIMTE IN !!!!! ….Diploma’s hangen aan de muur….

WEBSITE DJ (klik op HOMEPAGE

Homepage

 

 

Tot op Saturnus !!!

 

Reacties