55+

Journalist Frénk van der Linden in gesprek met Haarlemse burgemeester Jos Wienen en met collega Journalisten

Foto: Charles Duijff

Op 8 februari j.l. ging journalist Frénk van der Linden samen met een aantal genodigden in gesprek met de Haarlemse burgemeester Jos Wienen over het belang van de regionale- en landelijke journalistiek voor onze samenleving.

Tekst en foto’s Charles Duijff

Onder de genodigden waren Tanja van Bergen (Haarlems Mediafonds), Ruth Oei (Haarlem105) en Tim Engelbart en Guusje Tromp (beiden Haarlems Dagblad) die, voor zover aanwezig, aansluitend een gesprekspanel vormden, o.l.v. journalist Frénk van der Linden. Het werd een gesprek over de werkwijze van journalisten, over het groeiende wantrouwen binnen de samenleving richting de media en de ervaring van journalisten met de sociale media. Ook de overige aanwezigen konden uiteraard reageren tijdens deze gespreksavond.

Het was niet toevallig dat de gespreksavond plaatsvond bij de Haarlemse boekhandel De Vries van Stockum. Frénk van der Linden presenteerde er zijn boek ‘In de Spiegel’ waarin hij een samenstelling maakte van de mooiste, de pijnlijkste, de wonderlijkste en óok de meest leerzame interviews van maar liefst 79 journalisten. Namen als Paul Witteman, Sven Kockelmann, Clairy Polak, Sinan Can, en Tim Hofman, u komt ze allemaal tegen in het boek. (tekst gaat door na foto’s)Burgemeester Jos Wienen opende de gespreksavond met een verhaal over zijn bevindingen na- en ten gevolge van een demonstratie, die werd georganiseerd door Vrouwen voor Vrijheid in de Haarlemmerhout tijdens de coronaperiode. Daar zou de veilige afstand van 1,5 meter niet, of onvoldoende in acht zijn genomen. Dit leidde tot hevig tumult tot in de Haarlemse gemeenteraad en wantrouwen richting de burgemeester. Ook landelijk leidde deze gebeurtenis tot veel verontwaardiging.

Burgemeester Wienen: “Mij werd verweten dat ik niet zou weten welke verschrikkelijke gevolgen de ziekte corona kan hebben, terwijl ik juist twee weken daarvoor mijn vader aan corona had verloren. Dat raakte mij wel heel erg”.

Naar aanleiding van dit verhaal van de burgemeester werd door mij als redacteur/fotograaf van diverse lokale sites van Nieuws.nl als reactie het begrip ‘hoor en wederhoor’ genoemd: Een journalist moet in verband met onderzoek naar de juiste toedracht van een gebeurtenis, altijd zoveel als mogelijk álle betrokken partijen horen. Waar het gaat om de (sociale) media heeft men soms nieuws al verspreid, zonder zich te hebben verdiept in alle relevante informatie, die moet bijdragen tot nauwkeuriger waarheidsvinding.

Wat betreft de lokale media liet men wat dat betreft de kans liggen om de kwestie zorgvuldig uit te zoeken. In geval van het verhaal van de burgemeester bleek namelijk achteraf, dat veel mensen in de Haarlemmer Hout wél de 1,5 meter afstand hielden en dat diverse foto’s en filmpjes een overtrokken beeld hadden gegeven.  Panellid Tanja van Bergen (voorzitter Haarlems Media Fonds 2e van rechts op onderstaande foto), vindt dat lokale journalistiek zich soms teveel opstelt als ‘waakhond’, terwijl het juist om ‘verbinding’ zou moeten gaan. (tekst gaat verder na de foto) Burgemeester Wienen heeft het gevoel dat voor sommige media ‘het kwantum aan clicks op hun website’ prefereren, snel wordt gepubliceerd en daardoor geen, of onvoldoende tijd wordt genomen voor zorgvuldiger onderzoek.

HD-journalist Tim Engelbart (2e van links op bovenstaande foto) gaf aan, dat een journalist soms moet kiezen tussen snel en compleet.

Corine de Vries (genootschap van hoofdredacteuren rechts op bovenstaande foto) vindt dat clicks van betaalde content laten zien, dat juist achtergrondverhalen het goed doen. Schrijver Lex Paleaux (auteur en scenarist 2e van rechts op onderstaande foto) merkte op dat niet-abonnées van websites on line alleen een verkort intro lezen en daardoor achterliggende informatie niet wordt meegewogen bij sommige reacties. Burgemeester Wienen: “Lokale media mogen soms weleens wat dieper spitten naar relevante informatie,”

Resumé…

De (lokale) pers ‘als waakhond van de democratie’, de pers als ‘verbinder’….Daarover zal voorlopig nog volop worden gediscussieerd. In elk geval krijgen journalisten, ik schreef het al eerder, steeds meer te maken met kritiek en wantrouwen vanuit de samenleving, in een tijd waarin sommigen met name via de sociale media over tal van onderwerpen direct een persoonlijk standpunt innemen.

Zorgvuldigheid geldt wat dat betreft niet alleen voor journalisten. Naast ‘hoor- en wederhoor’ vind ik ‘empathie’ een evenzo belangrijk sleutelwoord.

Ik beschouw deze gespreksavond als waardevol. Voor de toekomst mogen er wat mij betreft meer gespreksbijeenkomsten volgen.

Cookieinstellingen