Wandelen met Haarlemse Oekraïners, tevens Open Huis Haarlem4Ukraine

Foto:

HAARLEM/OVERVEEN – Een wandeling op landgoed Elswout onder begeleiding van ervaren gidsen, samen met Oekraïners die in Haarlem verblijven vanwege de oorlog in hun land. Dat is de formule van het Open Huis dat de vrijwilligersorganisatie Haarlem4Ukraine op zondagmiddag 17 september organiseert.

Doel is de verbinding tussen Haarlemmers en hun Oekraïense stadsgenoten te versterken. De middag start om 14.30 uur bij de poort van Elswout (Elswoutslaan 14, Overveen). Aanmelden is niet nodig.

Een aantal Oekraïners heeft de weg naar landgoed Elswout in Overveen al gevonden. Alleen of onder begeleiding van vrijwilligers van de Stichting Haarlem4Ukraine (H4U). Zondag aanstaande is de 54ste wandeling voor Oekraïners sinds het uitbreken van de oorlog. Eerder wandelden zij door de stad, in de duinen en naar Spaarndam. Ook bezochten zij musea en hofjes en al drie keer eerder gingen zij met vrijwilligers naar Elswout. Nu voor het eerst is de wandeling voor iedereen.Rondleidingen
Als welkom is een voormalig eigenaresse van Elswout aanwezig. Wie dat is blijft, in ieder geval voor de Oekraïners, een verrassing. Daarna starten drie rondleidingen over het park tussen 15.00 en 16.00 uur. De gidsen vertellen hun verhaal in het Engels en krijgen ieder een tolk mee op pad. Af en toe wordt er ook Nederlands gesproken. De organisatie zal de groepen zo verdelen dat in ieder groepje zowel Oekraïners als Nederlanders zitten. Behalve het genieten van het prachtige landgoed Elswout en de daarbij behorende verhalen, gaat het ook om een informele kennismaking met elkaar.Presentatie en drankje
Die kennismaking kan voortgezet worden in restaurant “’t Wapen van Kennemerland”. Daar staat vanaf 16.30 uur voor eenieder een drankje klaar. De organisatie Haarlem4Ukraine zal zich presenteren. Dat is niet voor de eerste keer. Op 7 januari van dit jaar heeft een grootst Oekraïens  Kerstfeest plaatsgevonden waar ook Nederlanders bij aanwezig waren. Wie belangstelling heeft om als vrijwilliger iets te doen voor de Oekraïners die naar Haarlem en omgeving zijn gekomen, krijgt volop de gelegenheid te horen en te vragen wat er zoal mogelijk is. Te denken valt aan het geven van taalles (Nederlands of Engels), het helpen bij evenementen of het organiseren van wandelingen.

Hulp hier en in Oekraïne
Behalve hulp aan Oekraïners hier, biedt Haarlem4Ukraine ook hulp aan Oekraïne. Het belangrijkste momenteel is de financiële steun aan de organisatie MedHelpDnipro die gewonde oorlogsslachtoffers helpt. Meer over deze medische hulp die vanuit de stad Dnipro georganiseerd wordt, zal ook te horen zijn op zondag 17 september en is nu al te lezen op de website www.haarlem4ukraine.nl.

Cookieinstellingen