Geen schansspringen meer bij NOS op Nieuwjaarsdag; afscheid van 70 jarige traditie

28 dec , 8:47 Blogs en columns
image from rawpixel id 5925822 original
Rawpixel

Zoals het er nu uitziet wordt Nieuwsjaardag nooit meer hetzelfde. En dan heb ik ’t niet over de vuurwerkverboden die in steeds meer gemeenten worden doorgevoerd, maar over het schansspringen vanuit het Duitse Garmisch-Partenkirchen.

(tekst: Wim Meijer)

Al vele decennia weten we niet beter dan dat we in de loop van de ochtend van 1 januari enigszins brak opstaan om, na eerst een paar stevige bakken koffie en een paar koude oliebollen-van-de-vorige-dag, de tv aan te zetten voor het Nieuwjaarsconcert van het  Wiener Philharmoniker vanuit Wenen. En na de laatste tonen van de Radetzkymars schakelen we dan naadloos over naar het eerste sportieve evenement van het nieuwe jaar: het schansspringen vanuit Garmisch-Partenkirchen.

Leopold_Tajner tijdens het Vierschansentoernooi in 1951 (foto: Wikipedia / German Federal Archive) 
Leopold_Tajner tijdens het Vierschansentoernooi in 1951 (foto: Wikipedia / German Federal Archive) 

Maar liefst 70 jaar lang zagen we de heroïsche springers met bloedstollende snelheid naar beneden komen vanaf de indrukwekkende schans in de besneeuwde wereld van de Zuid-Duitse wintersportplaats, om vervolgens rond de 100 meter te ‘vliegen’ en daarna weer veilig en met beide benen in de sneeuw te landen. En soms zat er dan ook wel een sprong bij waarbij die landing net iets sensationeler verliep dan de bedoeling was. Terwijl ik dit schrijf zie ik meteen het gezicht van Michael Edwards (beter bekend als Eddie the Eagle) voor me. Eddie, de Engelse schansspringer, waarbij het nooit ging om hoever hij landde, maar hóe hij landde. Een typisch gevalletje van ‘break a leg’.

Het schansspringen is nou typisch zo’n sport waarbij het voor veel Nederlandse kijkers helemaal niet ging om de sportieve prestatie, maar meer om de sfeer, die nu eenmaal onlosmakelijk verbonden was aan Nieuwjaarsdag.

Ja, je voelt ‘m al aankomen, ik praat in de verleden tijd. Want afgelopen week werd bekend dat de NOS stopt met het uitzenden van het skispringen op Nieuwjaarsdag. Op 1 januari 2025 dus voor het eerst (in ieder geval in míjn leven) niet overschakelen naar Garmisch. Niet het vertrouwde stemgeluid van achtereenvolgens sportverslaggevers Herman Kuiphof, Evert ten Napel en (de afgelopen 15 jaar) Ayolt Kloosterboer.

Laatstgenoemde meldde afgelopen donderdag via X: "Na vijftien jaar als commentator is het voorbij. De NOS heeft het skispringen op Nieuwjaarsdag wegbezuinigd. Een zeventig jaar lange traditie, met dank aan onder anderen Herman Kuiphof en Evert ten Napel, gaat daarmee verloren."

De NOS over deze beslissing: "Hoewel het skischansspringen een traditie is op Nieuwjaarsdag, moeten we, net als bij andere sporten, keuzes maken in wat we uitzenden. Elke euro kan immers maar één keer worden uitgegeven. Daarom hebben we gekeken naar verschillende aspecten, zoals de populariteit van de sport in Nederland, het ontbreken van Nederlandse deelnemers aan het skischansspringen en de andere sportevenementen die die dag plaatsvinden."

Marathonschaatsen in plaats van schansspringen

Het schansspringen wordt op 1 januari 2025 vervangen door een uitzending van het NK marathonschaatsen. Toegegeven, daarbij zijn wél Nederlandse deelnemers. Nog sterker: daar zijn alléén maar Nederlandse deelnemers (Hoe leuk is dat? Voor wie moet je juichen?) En ja, je kunt maar één sportevenement tegelijk uitzenden, dus de NOS moet keuzes maken. Maar om dan te kiezen voor een sport die we tegenwoordig gedurende ruim vier maanden bijna wekelijks en vele uren achtereen krijgen voorgeschoteld, ervaar ik toch als discutabel. Want laat duidelijk zijn: zowel sportief gezien als qua traditie is de finale van het Vierschansentoernooi op Nieuwjaarsdag toch een stuk meer uniek dan het NK Marathonschaatsen. En daarmee wil ik niets afdoen aan de prestatie van de schaatsers.

Maar goed, gelukkig is er ook nog zoiets als Eurosport. En daar wordt op 1 januari 2025 het schansspringen nog wel uitgezonden. En nu maar hopen dat Eurosport ook bij u in het pakket van uw provider zit.

Unsplash