Politiekids in steeds meer gemeenten betrokken bij leerproces buurtpreventie

Foto: Charles Duijff

In steeds meer woonwijken in tal van gemeenten wordt door bewoners een vorm van toezicht opgezet om zo de veiligheid in hun woonomgeving te verbeteren. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de politie (de wijkagent) en de gemeente.

Tekst, foto’s en filmpje Charles Duijff (klik op foto’s voor uitvergroten)

Buurtpreventie is een vrijwillige vorm van toezicht. Dankzij moderne communicatie-mogelijkheden als ‘WhatsApp-groepen’ en/of een speciaal ontwikkelde ‘buurt-app’, dankzij sociale media als Facebook en dankzij camerabewaking is het mogelijk de woonwijk zo veilig mogelijk te maken. Snel onderling contact is een belangrijk aspect. Alarm systemen en speciale raam- en deurbeveiligingssystemen dragen daaraan natuurlijk ook bij. Maar wat dacht u van onze jeugd? Kinderen kunnen zeker bijdragen aan die veiligheid.Daarom wordt in steeds meer gemeenten aan jongeren op school voorlichting gegeven over dit onderwerp. Leerlingen kunnen als politie-kid hun volwassen collega’s bijstaan waar het gaat om buurtpreventie. Maar dan wel een officiële beëdiging als politie-kid en de bijpassende outfit. De Heemsteedse burgemeester Astrid Nienhuis beëdigde op dinsdag 9 april 2019 voor de tweede maal een team van politie-kids op de Jacobaschool in Heemstede. Opnieuw 5 in getal. Op haar verjaardag nog wel. Natuurlijk werd zij door de gehele klas toegezongen.Maar daarna wel snel tijd voor serieuze zaken. De officiële beëdiging door de burgemeester.

Filmpje beëdiging 

Na het officiële gedeelte gingen de kinderen op pad met hun leraar en twee agenten. Normaliter gaat de burgemeester ook mee met de kersverse politie-kids, maar vanwege haar verjaardag liet zij het inwerken van dit belangrijke team dit keer over aan de beide politiemannen en de leraar. De kinderen leren tijdens een wandeling door de woonwijk waarop ze ondermeer moeten letten. Staan er ramen open en zijn de bewoners wel thuis? Staan er fietsen in de tuin die niet op slot staan? Liggen er kostbare voorwerpen in auto’s? Wordt te hard gereden in de wijk? Kortom alles wat belangrijk is om veiligheid zoveel mogelijk te waarborgen.Niet onbelangrijk is het aanspreken van bewoners omtrent de ontdekte risico’s die ze lopen op bijvoorbeeld woninginbraak. Wie durft aan te bellen en de bewoners confronteren met wat de politie over onveiligheid heeft ontdekt. De kinderen die de 9e april hun eerste uren als politie-kid beleefden waren verre van verlegen en waren alle vier steeds bereid om aan te bellen en praten met de bewoners. Meerdere vaardigheden tegelijk aanleren dus. Alert zijn en communiceren. Geweldig dit initiatief van politie, de gemeente en de school. Dit verdient navolging in alle gemeenten!Even de fietsen controleren Gaat alles veilig op slot?‘Super cool’ is het natuurlijk om even achter het stuur in de politieauto plaats te nemen. Top gedaan politiekids. Trots op jullie!

 

Cookieinstellingen