Bijzondere 4 mei-herdenking met burgemeesters van 5 gemeenten op Eerebegraafplaats Overveen

Nu de 4 mei-herdenkingen niet met veel personen tegelijk kunnen plaatsvinden, vond op de Eerebegraafplaats in Overveen een ochtendceremonie plaats in bijzijn van vijf burgemeesters uit de regio, vertegenwoordigers van het Korps Nationale Reserve Koninklijke Landmacht en de Stichting 1940-1945.

Tekst, foto’s en film Charles Duijff

Rond 10:00 uur arriveerden de genodigden op de Eerebegraafplaats. (zie ook intro-filmpje)Kransen en bloemstukken werden geplaatst door de beheerder van de Eerebegraafplaats Bart Blank en mevrouw J. Oost van de Stichting 1940-1945, vertegenwoordigers van het korps Nationale Reserve Koninklijke Landmacht, 20 Natres Bataljon Bravo Compagnie: Eerste Luitenant P.R. van Reeuwijk en Sergeant Majoor Peter Staats. (hieronder)De volgende burgemeesters legden een krans: Jos Wienen, gemeente Haarlem (hieronder in het midden)Burgemeester Astrid Nienhuis van HeemstedeMevrouw Nienhuis plaatste na de kransleggingen ook bloemstukken op enkele graven op de begraafplaatsBurgemeester David Moolenburgh van Zandvoort Wethouder (Loco-burgemeester) Marianne Steijn van de gemeente VelsenOok mevrouw Steijn plaatse later enkele bloemstukken op gravenBurgemeester Elbert Roest van de gemeente Bloemendaal Hieronder een reuze urn met as van overledenen.Bron website Eerebegraafplaats: Op 10 mei 1947 werd aan de noordzijde van de grafvakken deze 2,5 meter hoge bronzen urn geplaatst. De urn is ontworpen door professor L.O. Wenckebach. Het randschrift luidt: ‘Der helden asch is hier vergaard / Hun geest blijve in ons hart bewaard’. Later werd de urn op een voetstuk van Maulbronner zandsteen gezet. In de urn is as geplaatst van verzetsmensen die in het crematorium Westerveld in Driehuis zijn verast en van slachtoffers die zijn gecremeerd in het crematorium van het concentratiekamp in Vught.

Westerveld
De as uit crematorium Westerveld is afkomstig van 81 mannen die tussen 6 september en 26 oktober 1944 werden gecremeerd. De as werd in mei 1947 in de urn geplaatst.

Kamp Vught
Vanaf juni 1944 werden op de fusilladeplaats van Kamp Vught – officieel: Konzentrationslager Herzogenbusch – in totaal 329 gevangenen doodgeschoten. Vrijwel alle stoffelijke resten werden in het crematorium van het kamp verbrand. In maart 1946 ontving het voorlopig Comité de mededeling dat een verzetsgroep kans had gezien ‘uit het krematorium een handvol as te verzamelen van de laatst gesneuvelde helden in dit kamp’. In juni 1947 werd deze as overgedragen aan de Eerebegraafplaats en in de urn gevoegd bij de van het crematorium in Westerveld ontvangen as.

Hieronder filmpje bloemlegging door burgemeester Astrid Nienhuis gemeente Heemstede en wethouder loco-burgemeester Marianne Steijn gemeente Velsen

Cookieinstellingen