Vandaag 75 jaar muzikaal hoogwaardige Arbeidsvitaminen

Foto: Pixabay compilatie

Onderschat het niet, de geestelijke- en tegelijk energierijke vitaminen gehaald uit muziek! Vrijdag 19 februari 2021 is het maar liefst 75 jaar geleden dat het programma Arbeidsvitaminen voor het eerst werd uitgezonden.

Het programma bestaat nog altijd en wordt op dit moment gepresenteerd door Hans Schiffers. Op 19 februari 1946 zond de Avro dit nog altijd populaire radioprogramma voor de eerste keer uit. Destijds gebeurde dat op Hilversum 2, na vermelding van de politieberichten en waterstanden en vóór het programma van Vrouw tot Vrouw. Nu wordt het uitgezonden door AVRO/TROS.

Met als openingsnummer ‘Go Ahead’ van The Columbia Orchestra was op 19 februari 1946 Arbeidsvitaminen geboren.

Tekst en foto’s: Charles Duijff tenzij boven de foto anders vermeld en tekst met bronvermelding.

Arbeidsvitaminen

Onvoldoende vitaminen in ons lichaam, dat ‘werkt’ niet goed voor de gezondheid. Altijd maar thuis op de bank hangen dat ‘werkt’ sowieso niet, Arbeid adelt -van werken word je een beter mens- is een Nederlands spreekwoord. Wellicht kwam de bedenker van het AVRO radioprogramma Arbeidsvitaminen Jaap den Daas zo op het idee om minder dan een jaar na wereldoorlog II het programma Arbeidsvitaminen te lanceren. Er was nog geen TV en de radio was méga populair. De eerste landelijke TV-uitzending kwam immers pas op 2 oktober 1951. Jaap den Daas was programmaleider en deed in zijn tijd kennelijk al veel aan ‘Hersengymnastiek’ want ook dat radioprogramma kwam uit zijn koker, evenals ‘De Bonte Dinsdagavondtrein’

Presentator Hans Schiffers: ‘’Arbeidsvitaminen is het langstlopende landelijke muziek-radioprogramma van de wereld en heeft daarmee een mooie plek in het Guinness Book Of World Records. Het is uniek dat een radioprogramma al 75 jaar zo’n groot succes is. De kracht zit in mijn ogen vooral in hoe het programma zich heeft meebewogen door de jaren heen, zonder de identiteit van het programma te verliezen. Met grote liefde en diep ontzag presenteer ik dan ook het programma dat ik ‘de moeder aller verzoekplatenprogramma’s’ noem. Ik ben heel trots op dit jubileum.’’ Vitaminen….je moet er niet alleen een potje van maken! Klik op onderstaande foto voor uitvergroting

Populair bij vele bedrijven met verzoekjes vanaf  de werkvloer 

Van bedrijven waar de radio op de werkvloer aanstaat, komen nog altijd vele verzoekjes met daardoor een grote verscheidenheid aan muziekkeuze. Het is ook de grote variatie in repertoire die bijdraagt aan het succes van Arbeidsvitaminen.

Vitaminen en vitamine K3

Wanneer we praten over vitaminen associëren dat meestal in de eerste plaats met fruit. Vitamine C bijvoorbeeld in de sinaasappel. Vitamine D is eigenlijk een pré-hormoon, zo liet ik me vertellen. Ons lichaam maakt dat aan door blootstelling aan zonlicht. Het ondersteunt o.a. ons immuunsysteem, de hersenen, spieren en onze botten. ‘Botweg’ gezegd, want de medische wetenschap zal mij ongetwijfeld nog willen aanvullen. Vitamine K onderscheiden we als vitamine K1 en diverse vormen K2. Dan is er ook nog K3…

U weet allemaal dat K3 een belangrijke muzikale vitamine is gebleken voor met name zeer jeugdige meisjes en hun trotse ouders natuurlijk. Deze populaire zingende- en ook dansende meidengroep brengt de kleintjes in beweging en dat rangschik ik gemakshalve maar even onder ‘bewegings’vitamine.

Muziek is emotie, je kunt verdrietig worden bijvoorbeeld bij een uitvaart, tijdens het beluisteren van de muzikale keuze van de overledene, maar ook heel blij en vrolijk, van bijvoorbeeld carnavalsmuziek en meezingers. Wanneer muziek wordt gedraaid naar jouw smaak geniet je volop en tijdens je werkzaamheden gaat de werktijd met een programma als Arbeidsvitaminen ongemerkt snel voorbij. Je kunt ook door muziek ontroerd raken zonder dat er een trieste gebeurtenis plaatsvindt. Gewoon door de melodie en de wijze waarop het wordt gebracht. Ik beschouw muziek als vitamientjes voor het hart!

In combinatie met een partij fruit voor het podium zingt Huub van der Lubbe helemaal als een ‘DIJK’ Hij ontvangt sowieso extra vitamine door zijn passie voor muziek. Ware muzikale arbeidsvitaminen!

In 2014 het 70-jarig bestaan

Toen Arbeidsvitaminen 70 jaar bestond presenteerde Co Snel een speciaal programma (zie video hieronder en klik vervolgens op ‘bekijken op Youtube’)

Voor de geschiedenis van Arbeidsvitaminen zie WIKIPEDIA

Nog een portie vitaminen?

‘Bonita Banana’ in première: een clip vol muzikale vitaminen

Reacties

Cookieinstellingen