Bloemendaal verhuist eigen statushouders naar Haarlemmermeer 

Foto: Pixabay

De lokale partij Forza! heeft het college van Haarlemmermeer om opheldering gevraagd over de permanente huisvesting van 51 statushouders afkomstig uit villadorp Bloemendaal.

Alle gemeenten in Nederland zijn verplicht aan een wettelijke taakstelling te voldoen om een bepaald aantal statushouders in de gemeente te huisvesten. Bloemendaal heeft echter volgens Forza! deze taak van zich afgeschoven door de 96 statushouders die die gemeente moest vestigen, in andere gemeente te laten vestigen, waarvan de meeste naar Haarlemmermeer werden overgeplaatst.

Forza! Fractievoorzitter Erik Vermeulen heeft inzage gehad in de brieven die het college van de gemeente Bloemendaal naar de raad van Bloemendaal heeft verstuurd hierover en wil nu namens zijn partij opheldering van het college van Haarlemmermeer of dit de gemeente Haarlemmermeer extra sociale huurwoningen heeft gekost en of er ook door andere gemeenten statushouders op deze manier alhier worden gehuisvest. Dit kan betekenen dat het aantal gevestigde statushouders in Haarlemmermeer hoger ligt dan wettelijk verplicht doordat de gemeente 51 extra statushouders uit Bloemendaal heeft opgenomen. De lokale partij wil dus ook opheldering waarom de 51 statushouders die meetelden in de taakstelling van Bloemendaal in Haarlemmermeer worden gehuisvest, iets wat niet mag volgens de wettelijke taakstelling.

Forza! wijst in een reeks gestelde vragen aan het college erop dat de gemeenteraad van Haarlemmermeer niet op de hoogte was van deze regeling en wil weten wie in Haarlemmermeer verantwoordelijk is voor het maken van deze afspraken en regeling tussen Haarlemmermeer en Bloemendaal, aangezien de gemeenteraad niet op de hoogte is gesteld van deze regeling.

Brief Forza aan college

page1image57475488

Schriftelijke vragen inzake het huisvesten van statushouders vanuit de gemeente Bloemendaal.

Hoofddorp, 15 februari 2021

Geacht college,

De fractie van Forza! Haarlemmermeer kreeg een aantal documenten onder ogen van de gemeente Bloemendaal.

Op 22 augustus 2019 ontving de gemeente Bloemendaal een brief met kenmerk 116725711264107 van de Provincie Noord-Holland.

Daarin wijst het college van Gedeputeerde Staten op de wettelijke verplichting voor het behalen van de taakstelling voor het huisvesten van statushouders en wijst de gemeente op de op de oplopende achterstand in deze taakstelling.

De gemeente Bloemendaal erkent in een schrijven van het college aan de raad op 19 november 2019 in een brief met het nummer 2019007907 haar verplichting, maar benoemd tevens het probleem dat de gemeente Bloemendaal nauwelijks sociale huurwoningen kent.

De reden voor de oplopende achterstand is dat de statushouders die verbleven op Dennenheuvel en tot dan toe meetelden voor de taakstelling voor huisvesting van statushouders, uiterlijk voor de zomer van 2019 uit de woning moesten.

Landgoed Dennenheuvel* heeft gedurende drie jaar van april 2016 tot en met april 2019 gefunctioneerd als “wachtkamerlocatie”.

Hiermee werden AZC’s ontlast en kregen deze meer ruimte voor de opvang van vluchtelingen.

De statushouders ‘wachtten’ in Dennenheuvel op een permanente woning. De bewoners van Dennenheuvel woonden tijdelijk in Bloemendaal en werden ook meegeteld bij de taakstelling van Bloemendaal.

Uiteindelijk hebben de bewoners van Dennenheuvel een permanente woning gevonden volgens onderstaande tabel:

Gemeente waar statushouders uit de Aantal Dennenheuvel zijn gehuisvest statushouders

Haarlemmermeer 51 Velsen 22 Amsterdam 8 Haarlem 3 Vianen 3 Heemstede 3 Heerhugowaard 2 Heemskerk 3 Alphen aan de Rijn 1 Totaal: 96

Deze gang van zaken heeft binnen de fractie van Forza! geleid tot een aantal vragen:

-Waarom heeft de gemeente Haarlemmermeer in 2019 51 statushouders die meetelden in de taakstelling van de gemeente Bloemendaal gehuisvest?

-Zijn deze 51statushouders “bovenop” de wettelijke verplichte opvang gekomen? houdt dit daarmee in dat deze 51 statushouders dus ook allemaal een woning uit onze schaarse “woningvoorraad” toegewezen hebben gekregen?

-Heeft onze gemeente voor de overname van deze statushouders extra kosten moeten maken en zo ja welke kosten zijn hiermee gemoeid?

-Wie heeft namens de gemeente Haarlemmermeer afspraken gemaakt met de gemeente Bloemendaal om 51 statushouders uit Dennenheuvel in onze gemeente een woning te geven?

-Op welke wijze is de Raad van Haarlemmermeer gekend in het permanent huisvesten van 51 statushouders die meetelden in de taakstelling van de gemeente Bloemendaal?

-Welke afspraken zijn er in 2019 met Bloemendaal gemaakt? Kunnen wij daar een afschrift van ontvangen? Zo nee waarom niet?

-Hoe kan het zijn dat in 2019 de gemeente Bloemendaal slechts 12 statushouders, Amsterdam 8, Haarlem 3 en Haarlemmermeer de bulk van 51 statushouders, afkomstig uit Landgoed Dennenheuvel van de gemeente Bloemendaal, een woning heeft gegeven?

– Heeft de gemeente Haarlemmermeer in andere jaren ook statushouders gehuisvest vanuit een taakstelling van een andere gemeente? Zo ja welke jaren, welke gemeente en in welke aantallen?

– Lopen er op dit moment afspraken of gesprekken met buurgemeenten over het overnemen van huisvesting voor statushouders?

Wij zien de beantwoording graag tegemoet. Met vriendelijke groet,

Erik Vermeulen, fractievoorzitter

Namens de gehele fractie van Forza! Haarlemmermeer

Cookieinstellingen