Radio Bloemendaal, interview met Harry Dijkhuizen

Foto: Header radio Bloemendaal

Harry Dijkhuizen is voorzitter van de radioraad van Radio Bloemendaal. Dit is het langstlopende initiatief in Bloemendaal! Radio Bloemendaal is opgericht in 1924, bestaat ruim 91 jaar en is daarmee (bijna) de oudste omroep van Nederland.

Op 15 juni 1924 was de eerste officiële uitzending van de radiokerkdienst een feit. Deze eerste uitzending haalde zelfs de landelijke pers. Nog steeds worden wekelijks radio-uitzendingen gemaakt met een diverse programmering. Harry had op jonge leeftijd al affiniteit met techniek en werd door het bijzondere fenomeen radio aangetrokken. Dat je geluid kunt vastleggen en uitzenden via de ether vond hij fascinerend. Op de middelbare school raakte hij voor het eerst betrokken bij de uitzendingen dat is tot op heden niet veranderd.

Wat biedt het u?

“Het is natuurlijk leuk werk om te doen en zeker ook door de club enthousiaste mensen die er allemaal een bijdrage aan leveren. Je merkt dat iedereen betrokken is en voor elkaar klaar staat. Dat is zeker ook een drijfveer, naast dat ik het fijn vind en dat het een nuttig gevoel geeft iets te maken waar mensen behoefte aan hebben.”

Wat zenden jullie zoal uit?

“We hebben wekelijks op zondag en dinsdag uitzendingen heeft van onder andere de kerkdienst. Het gaat dus niet alleen om de kerkdienst en religie maar we hebben ook programma’s die bijvoorbeeld met de samenleving en muziek te maken hebben. We hebben bijvoorbeeld het programma “Woord op zondag” overgenomen van de NCRV en de IKON. Daarin hebben we de Amerikaanse zanger Bob Dylan in meerdere uitzendingen geportretteerd. Waarbij het ging over zijn invloed op de muziek en zijn visie op de maatschappij”. “Daan Molenaar verzorgt ook een mooi programma rondom muziek. Hij heeft in de afgelopen veertig heel veel muziek en kennis vergaard en kan hier uitermate boeiend over vertellen. Maar we hebben ook mooie programma’s over Engelse koormuziek, gedichten en Gospelmuziek. We hebben wat dat betreft een breed scala in de uitzendingen”.

Wie werken daar allemaal aan mee?

“We doen het met zijn allen, maar liefst vijftig vrijwilligers zetten zich wekelijks in om dit tot een succes te maken. Het zijn dan ook veel zaken die moeten gebeuren. We hebben een grote groep mensen met technische kennis zodat we de gloednieuwe digitale studio kunnen bedienen. Ook hebben we hulp tijdens de kerkdienst nodig om ter plekke de apparatuur te bedienen. Sinds kort zenden we ook beelden uit! Nu kunnen al onze luisteraars genieten van beeld én geluid.  We hebben natuurlijk ook omroepsters die ons ondersteunen in de presentatie. We hebben trouwens wel een omroeper gehad maar die is vorig jaar gestopt. Dus zijn het momenteel weer allemaal dames die ons helpen. Naast mijn werk als voorzitter houd ik me ook graag bezig met de website en regel ik de foto’s. Ook is er nog veel regelwerk rondom de kerkdiensten wat moet gebeuren. “We zijn erg trots op onze mooie studio want we kunnen zowel digitaal uitzenden als via de ether. Via de ether lijkt de laatste tijd wat minder van belang te worden want alles wordt steeds meer digitaal. Dat merk je ook omdat veel mensen graag gebruik maken van onze mogelijkheden om later uitzendingen terug te luisteren. Dat kan via de website of ze hebben onze app op de telefoon gezet. Mensen luisteren bijvoorbeeld graag een gedeelte van de dienst terug zoals de preek, door de nieuwe technieken kan dat allemaal veel makkelijker dan vroeger”.

Wat is jullie drijfveer?

“We doen het graag omdat we merken dat er in onze gemeente veel vraag naar is. We proberen altijd te luisteren naar wat de mensen willen. Veel ouderen die niet meer kunnen komen geven aan het fijn te vinden om ook de erediensten terug te kunnen horen. We vinden het belangrijk dat deze mensen die hebben geholpen om dit allemaal op te bouwen ook nog mee kunnen doen, dat ze betrokken blijven en het toch kunnen meebeleven!”

Cookieinstellingen