Nova Decanendag ‘Gaaf beroepsonderwijs’ vol inspiratie

Foto: Nova College

Decanen, afdelingsleiders en leerling-coördinatoren van 28 scholen uit de regio bezochten de jaarlijkse Nova Decanendag. Die vond dit jaar plaats op de Nova Campus Haarlem en het programma stond in het teken van ‘Gaaf beroepsonderwijs’ en wat je daarmee kunt bereiken. Zo vertelde Ben Schol, alumnus Orde en Veiligheid, hoe hij twee jaar geleden nog een deel van de organisatie tijdens het event ‘CHOICE – ontdek het beroepsonderwijs’ onder zijn leiding had. Nu is hij politieagent in opleiding.

Na de informele lunch met 50 onderwijscollega’s vo en mbo was het eerste onderdeel van het plenaire deel Zorg & Welzijn met de richtingsvideo Lab als binnenkomer. Voorlichter Roy Poggenklaas van de Nova Campus Beverwijk gaf toelichting op de impact van het missen van stap 2 uit 123 Studiekeuze: ‘Als leerlingen tijdens de corona-periode niet op de campus kunnen komen is inspireren voor Lab in de praktijk lastig. Zeker onze doelgroep is namelijk gebaat bij ontdekken van de vestiging, sfeer proeven in de wandelgangen en ervaren hoe de lablessen gegeven worden tijdens Proefstuderen of een Leerlingbezoekdag. Normaal hebben we 130 aanmeldingen voor onze numerus fixusopleidingen, nu zitten slechts 50 eerstejaars in ons moderne lab.’

Cruciaal

Femke, student Zorg, deelde haar ervaring als stagiair op de corona-afdeling van het Spaarne Gasthuis. Voor alle aanwezige decanen was het duidelijk dat mbo’ers cruciale beroepen uitoefenen. Daarna was het woord aan twee studenten Scheepvaart, Jeff en Michel. Zij namen de vo-collega’s mee op het water en Patrick Randel gaf als programmamanager Scheepvaart betekenis aan de carrièremogelijkheden aan de wal met de net gestartte beroepshavo Scheepvaart met ruim 10 studenten. Voorlichter Bart Zandvliet gaf samen met opleidingsmanager Dorien Veeren toelichting op de nieuwste praktijklokalen van de Hotelschool en opleidingsmanager Jan Kunst introduceerde de Nova College Business School. Na het plenaire deel waren er twee rondes met inspiratiesessies verdeeld over het Care- en Business-gebouw en voor Reizen en Vrije Tijd de praktijklokalen van Inholland. Kennemer Duincamping gaf samen met studenten toelichting over de invulling van de gegarandeerde stageplaatsen via de Cosmo Academy.

Zelf ervaren

De decanen waren positief. ‘Het is zo’n mooie campus geworden, met al die praktijklokalen die afgestemd zijn op het werk in een zorginstelling of restaurant. Ik laat al mijn leerlingen meedoen met proefstuderen, zodat ook zij zelf het Nova College kunnen ervaren en hoe gaaf het beroepsonderwijs is; aldus Bernadette van den Anker, decaan van het Fioretti College.

Het wervingsjaar start in het Nova verzorgingsgebied traditiegetrouw met de jaarlijkse Decanendag, erna haken de scholen aan voor CHOICE, MBO Markten, proefstuderen en meelopen, maar ook voor de nieuwe Campusweek die in voorbereiding is.

Reacties

Cookieinstellingen